Ma egy újabb ötlet adunk arra, hogyan csempészhetjük be a természetes tápanyagforrásokat mindennapi étrendünkbe:
(tegnapi recept: Fehérboros turbolyaleves)
Joghurtos panna cotta citromfűvel és erdei szamócaöntettel
(8 adag)
Elkészítési idő: 25 perc + 2 óra hűtés
Hozzávalók:
400 ml joghurt
200 ml tej
250 ml tejszín
120 g méz
200 g fehér csokoládé (elhagyható)
1 teáskanál vaníliakivonat
50 g apróra vágott citromfű levél
3 evőkanál zselatin por
Elkészítés:
- A tejet és a tejszínt összekeverjük, és egy lábosban elkezdjük melegíteni. Folyamatos keverés mellett felolvasztjuk benne a fehér csokoládét, végül hozzákeverjük a mézet és a vaníliakivonatot is.
- A hideg joghurtban elkeverjük a zselatint, és kis adagokban a meleg, tejes masszához keverjük. A tűzhelyre visszatéve lassú keverés mellett újra felmelegítjük vigyázva, nehogy felforrjon.
- A tűzről levéve hozzáadjuk a felaprított citromfüvet, és pohárba vagy csatos üvegekbe adagoljuk.
- Dermedésig a hűtőbe tesszük (kb. 2 óra).
Erdei szamócaöntet:
Hozzávalók:
100 g friss szamóca
1 evőkanál méz
1 deci víz
3 evőkanál vodka
A megmosott szamócát a vízzel és a vodkával felfőzzük, majd hozzákeverjük a mézet. A pana cottához tálaljuk, adagonként 1-1 evőkanállal.
Citromfű (Melissa officinalis)
Nevét citromos illatú leveleiről kapta. Bár manapság ritkán fordul elő természetes környezetében, ha gyökeret ver egy kertben, szinte kiirthatatlanul szaporodik. Cserépben, balkonládában is jól termeszthető. Egy dologra kell ügyelni a használatánál: leszedés után gyorsan fel kell használni, mivel levele gyorsan megbarnul, és kellemes, friss ízét is elveszti. Ha gyógyhatását is élvezni akarjuk, sütés-főzés nélkül keverjük hozzá ételeinkhez.
Hatóanyagai: illóolajok, cseranyagok, flavonoidok, kávésav, gyanta, szaponin
Mire jó?
Alvászavarok, fejfájás, álmatlanság, gyomoridegesség, puffadás, serkenti az epeműködést.
Szamóca (Fragaria)
A rózsafélék családjába tartozik, és apró szemű, vadon termő változata egy valóságos kis patika. rendkívül illatos és zamatos, keveset használjunk belőle, nagy mennyiségben túlságosan tömény.
Hatóanyagai: flavonoidokban gazdag, antioxidáns hatású
Mire jó?
Szívbetegség, cukorbetegség, mentális hanyatlás, csökkenti a koleszterinszintet.