A Két Cica Konyhája

Citromfüves panna cotta szamócaöntettel

Citromfüves panna cotta szamócaöntettel

YI5M9417.jpg

Ma egy újabb ötlet adunk arra, hogyan csempészhetjük be a természetes tápanyagforrásokat mindennapi étrendünkbe: 

(tegnapi recept: Fehérboros turbolyaleves) 

HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS

Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Fotó: Tóth Milán Photography

 YI5M9352.jpg

Citromfű (Melissa officinalis)

Nevét citromos illatú leveleiről kapta. Bár manapság ritkán fordul elő természetes környezetében, ha gyökeret ver egy kertben, szinte kiirthatatlanul szaporodik. Cserépben, balkonládában is jól termeszthető. Egy dologra kell ügyelni a használatánál: leszedés után gyorsan fel kell használni, mivel levele gyorsan megbarnul, és kellemes, friss ízét is elveszti. Ha gyógyhatását is élvezni akarjuk, sütés-főzés nélkül keverjük hozzá ételeinkhez.

Hatóanyagai: illóolajok, cseranyagok, flavonoidok, kávésav, gyanta, szaponin

Mire jó?

Alvászavarok, fejfájás, álmatlanság, gyomoridegesség, puffadás, serkenti az epeműködést.

 

Szamóca (Fragaria)

A rózsafélék családjába tartozik, és apró szemű, vadon termő változata egy valóságos kis patika. rendkívül illatos és zamatos, keveset használjunk belőle, nagy mennyiségben túlságosan tömény.

Hatóanyagai: flavonoidokban gazdag, antioxidáns hatású

Mire jó?

Szívbetegség, cukorbetegség, mentális hanyatlás, csökkenti a koleszterinszintet.
YI5M9429.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr145867110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása