A Két Cica Konyhája

Citromfüves panna cotta szamócaöntettel

Citromfüves panna cotta szamócaöntettel

YI5M9417.jpg

 

 

 

Ma egy újabb ötlet adunk arra, hogyan csempészhetjük be a természetes tápanyagforrásokat mindennapi étrendünkbe: 

(tegnapi recept: Fehérboros turbolyaleves) 

 

 

Joghurtos panna cotta citromfűvel és erdei szamócaöntettel

 

 

(8 adag)

 

Elkészítési idő: 25 perc + 2 óra hűtés

 

Hozzávalók:

 

400 ml joghurt

200 ml tej

250 ml tejszín

120 g méz

200 g fehér csokoládé (elhagyható)

1 teáskanál vaníliakivonat

50 g apróra vágott citromfű levél

3 evőkanál zselatin por

 

Elkészítés:

 

  1.        A tejet és a tejszínt összekeverjük, és egy lábosban elkezdjük melegíteni. Folyamatos keverés mellett felolvasztjuk benne a fehér csokoládét, végül hozzákeverjük a mézet és a vaníliakivonatot is.
  2.        A hideg joghurtban elkeverjük a zselatint, és kis adagokban a meleg, tejes masszához keverjük. A tűzhelyre visszatéve lassú keverés mellett újra felmelegítjük vigyázva, nehogy felforrjon.
  3.        A tűzről levéve hozzáadjuk a felaprított citromfüvet, és pohárba vagy csatos üvegekbe adagoljuk.
  4.        Dermedésig a hűtőbe tesszük (kb. 2 óra).

 

 

 

 YI5M9352.jpg

 

 

 

Erdei szamócaöntet:

 

Hozzávalók:

 

100 g friss szamóca

1 evőkanál méz

1 deci víz

3 evőkanál vodka

 

A megmosott szamócát a vízzel és a vodkával felfőzzük, majd hozzákeverjük a mézet. A pana cottához tálaljuk, adagonként 1-1 evőkanállal.

 

 

 

Citromfű (Melissa officinalis)

 

Nevét citromos illatú leveleiről kapta. Bár manapság ritkán fordul elő természetes környezetében, ha gyökeret ver egy kertben, szinte kiirthatatlanul szaporodik. Cserépben, balkonládában is jól termeszthető. Egy dologra kell ügyelni a használatánál: leszedés után gyorsan fel kell használni, mivel levele gyorsan megbarnul, és kellemes, friss ízét is elveszti. Ha gyógyhatását is élvezni akarjuk, sütés-főzés nélkül keverjük hozzá ételeinkhez.

 

Hatóanyagai: illóolajok, cseranyagok, flavonoidok, kávésav, gyanta, szaponin

Mire jó?

Alvászavarok, fejfájás, álmatlanság, gyomoridegesség, puffadás, serkenti az epeműködést.

 

 

 

Szamóca (Fragaria)

 

A rózsafélék családjába tartozik, és apró szemű, vadon termő változata egy valóságos kis patika. rendkívül illatos és zamatos, keveset használjunk belőle, nagy mennyiségben túlságosan tömény.

 

Hatóanyagai: flavonoidokban gazdag, antioxidáns hatású

Mire jó?

Szívbetegség, cukorbetegség, mentális hanyatlás, csökkenti a koleszterinszintet.

 

 

 YI5M9429.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr375867110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása