Ma egy újabb ötlet adunk arra, hogyan csempészhetjük be a természetes tápanyagforrásokat mindennapi étrendünkbe:
(tegnapi recept: Fehérboros turbolyaleves)
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Tóth Milán Photography
Citromfű (Melissa officinalis)
Nevét citromos illatú leveleiről kapta. Bár manapság ritkán fordul elő természetes környezetében, ha gyökeret ver egy kertben, szinte kiirthatatlanul szaporodik. Cserépben, balkonládában is jól termeszthető. Egy dologra kell ügyelni a használatánál: leszedés után gyorsan fel kell használni, mivel levele gyorsan megbarnul, és kellemes, friss ízét is elveszti. Ha gyógyhatását is élvezni akarjuk, sütés-főzés nélkül keverjük hozzá ételeinkhez.
Hatóanyagai: illóolajok, cseranyagok, flavonoidok, kávésav, gyanta, szaponin
Mire jó?
Alvászavarok, fejfájás, álmatlanság, gyomoridegesség, puffadás, serkenti az epeműködést.
Szamóca (Fragaria)
A rózsafélék családjába tartozik, és apró szemű, vadon termő változata egy valóságos kis patika. rendkívül illatos és zamatos, keveset használjunk belőle, nagy mennyiségben túlságosan tömény.
Hatóanyagai: flavonoidokban gazdag, antioxidáns hatású
Mire jó?
Szívbetegség, cukorbetegség, mentális hanyatlás, csökkenti a koleszterinszintet.