A Két Cica Konyhája

Sertéspörkölt, tökbe töltve

Sertéspörkölt, tökbe töltve

 YI5M3757.jpg

 

 

 

 

Valójában nem kellene beletölteni semmibe, hiszen egy jó minőségű, viszonylag sovány sertéscombból készült pörkölt vagy paprikás bármilyen körettel, savanyúsággal kiváló fogás. De igyekszem kihasználni az idény adta lehetőségeket, és egy zsenge bébitökbe töltve még kellemesebb: először elkészítem a pörköltet, majd a szafttal együtt a kivájt tökbe kanalazom, és az gyakorlatilag a pörkölt szaftban párolódik meg. Mellé kapormártást készítettem a tök kivájt belsejéből – így igazi tavaszi ebéd lett belőle.

 

Hozzávalók:

 

 

 

4 darab bébitök

1 deci fehérbor

só, őrölt fekete bors

1 csomag kapor

3 deci tejföl

300 g sertéscomb kockákra vágva

1 fej főzőhagyma

olaj

őrölt piros paprika

1 paradicsom

1 deci víz

500 g újkrumpli

 

 

Először elkészítjük a pörköltet: az olajon megpirítjuk a kockákra vágott hagymát, megsózzuk, beletesszük a pirospaprikát, majd a sertéshúst. Jól összeforgatjuk, és tovább pirítjuk, míg a hús kifehéredik. Akkor megborsozzuk, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, és aláöntjük a vizet. Fedő alatt puhára főzzük.

 

A tököket megmossuk, és egy almamagozóval kivájjuk a belsejüket - az ilyen zsenge tököcskéket nem kell meghámozni, mert akkor szétesnek a sütőben. A kivájt részt egy serpenyőbe tesszük, és a fehérborral enyhén megsózva puhára pároljuk. Akkor belekeverjük a tejfölt és az apróra vágott kaprot.

 

A pörkölttel megtöltjük a kivájt tököket, és lefedve 160 fokos sütőben 25 perc alatt puhára sütjük.

 

Az újkrumplit megmossuk, felkarikázzuk. Egy tűzálló tálba tesszük, megsózzuk, és megszórjuk borssal. Fél deci vizet öntünk alá, és fóliával lefedjük. 160 fokos sütőben 15 perc alatt elkészül – esetleg a fóliát levéve egy kicsit megpiríthatjuk a tetejét tálalás előtt.

 

A töltött tököt a kapros, tejfölös tökmártással és újkrumplival tálaljuk.

 

 

 

Másik kedvenc receptem sertéscombból a brassói (recept ITT található):

 

 

brassói3.jpg

 

 

 

 600x500px.jpg

 

 

 

Éljen a disznóhús!

Comb: http://www.magyarsertes.hu/husok.html?page=comb

Csülök: http://www.magyarsertes.hu/husok.html?page=Csulok

Oldalas - http://www.magyarsertes.hu/husok.html?page=oldalas

Karaj vagy tarja? - http://www.magyarsertes.hu/receptek.html?page=karaj

www.voroshus.hu

https://www.facebook.com/amcvoroshus

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr876067818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása