A múlt héten, a dupla kávés brownie receptje után nagy volt az érdeklődés a krémsajtos, gyümölcsösebb változat után, úgyhogy közkívánatra megérkezett a recept. Jó hétvégi sütögetést kívánok! Aki nem sajnálja az időt, készíthet hozzá egy kis fagylaltot is, mivel igazi, nyári hétvége vár ránk!
Hozzávalók:
100 g mandulaliszt
100 g finomliszt
200 g barnacukor
1 dl víz
1 dl tejszín
2 teáskanál vaníliakivonat
300 g 70%-os fekete csokoládé
100 g vaj
1 kávéskanál sütőpor
5 egész tojás
5 evőkanál meggylekvár
250 g mascarpone (vagy más lágy, tejszínes krémsajt)
1 evőkanál méz
1 kávéskanál reszelt citromhéj
200 g áfonya és kevés málna a díszítéshez
1. A vízből, a tejszínből és a cukorból lassú tűzön kevergetve szirupot főzünk. Ebben feloldjuk a csokoládét, a vajat, majd hozzáadjuk a vaníliát is.
2. A tojásokat lazán felverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet (a finomlisztet és a mandulalisztet korábban összekevertem).
3. Folytonos keverés mellett a két masszát elegyítjük, majd egy sütőpapírral bélelt sütőformába kanalazzuk.
4. A meggylekvárt kanalanként, egyenletesen elosztva rákanalazzunk.
5. A krémsajtot kikeverjük a mézzel és a citromhéjjal, majd ezt is kanalanként a tésztára adagoljuk.
4. A tetejére szórjuk az áfonyát, és egy keverőpálcával belekeverjük a tésztába a lekvárral és a krémsajttal együtt - nem kell arra törekedni, hogy homogén legyen a massza, ellenkezőleg: az a jó,ha darabos marad, és felvágva szép, márványos felületet kapunk.
5. A sütőt előmelegítjük. Ha kerek tortaformát, vagy tepsit használunk, ahol a tésztavastagság nem haladja meg a 3 centit, süssük 180 fokon 30 percig. (Ha vastagabb a tészta, alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb sütési idővel dolgozzunk).
6. Mint minden brownie-t, ezt is teljesen ki kell hűteni fogyasztás előtt - a legjobb másnap lesz.