A Két Cica Konyhája

Szódát a tésztába!

Szódát a tésztába!

 YI5M5833.jpg

 (A képen látható palacsinta tönkölylisztből készült...)

 

 

A múlt héten már írtam a szódavízről, és arról, miért lenne jó környezetvédelmi szempontból, ha felhagynánk az ásványfogyasztással. Most elgondolkoztam azon, hogy a magyar gasztronómiában hol kap szerepet a szóda – mert kulturális jelentőséggel bíró dologról beszélünk, nem holmi szomjoltásról.

 

Először is nézzük a fröccsöt: magyar ember nem tudja elképzelni a nyarat nélküle, és az utóbbi években a reneszánszát éli. Egyre másra nyílnak a fröccsbárok, fröccsteraszok, és távolról sem kizárólag férfiak látogatják őket. Nem kell sokat keresgélni a neten sem, ha ki akarunk művelődni a témában: mert aki nem tudja, mi a kisházmester, a háziúr, a mafla vagy a krúdy fröccs, nem biztos, hogy azt issza majd, amit szeretne – de a fröccs.hu honlapon elkezdheti a felkészülést.

 

Kevesen tudják, de szódával készül a legjobb meggybefőtt is, ami ráadásul az elképzelhető legegyszerűbb: főzés nélkül, nyersen készül, és a szénsavtól ropogós, kemény marad a gyümölcs héja. A nagyanyám receptje sajnos nem maradt fenn, de találtam a neten hasonlót, majd jövő nyáron kipróbálom.

 

Aztán ott a palacsinta: az igazi, finom, szakadós, vékony tésztájú, nagy palacsinta. Mert hiába jön divatba a világ minden palacsintája az óriás franciától az amerikai mini pancake-ig, nekünk mindig a nagyié a legjobb, a felületén apró, barnára égett buborékpöttyökkel. Ennek a receptjét leírom, mert a palacsintaevés minél hidegebb van, annál inkább aktuális.

 

 

Hozzávalók:

 

 

3 tojás

450 g liszt

3 dl szóda

1 csipet só

1 l tej

vaj a sütéshez

 

 

A tojást kikeverjük a sóval és a liszttel, majd folyamatosan adagolva, keverés közben öntjük hozzá a tejet, és simára kidolgozzuk.

30 percig hagyjuk állni, hogy a liszt szemecskék szépen megduzzadjanak.

Sütés előtt keverjük hozzá a szódavizet.

Merőkanállal adagoljuk a kivajazott, felhevített serpenyő közepébe, körkörös mozdulatokkal szétfolyatva, és ügyelve, hogy egyenletes, szép vékony legyen a tészta.

Ha körben elkezd felpöndörödni a széle, és aranybarnás színt kap, megfordítjuk,és megsütjük a másik oldalát is.

 

TIPP:

Én mindig vajban sütöm: csak apró részletekben, minden harmadik palacsinta után kenem át újra a palacsintasütőt – szigorúan bevonat nélküli, öntöttvasból készültet használok.

 

 

SodaStream_AquaSparkler_Orange.jpg


 

 Tart még a játékunk, ahol egy SodaStream házi szódaautomatát lehet nyerni - így nem kell majd a boltba menni a szódáért:

 

Néhány érv az átállás mellett:

 

- Ezek a szódagépek valódi környezetbarát alternatívát nyújtanak a műanyag palackokkal szemben, hiszen a strapabíró szénsavasító palackok akár 3 évig is használhatók;

- Egy eredeti SodaStream patronnal az ital erősségétől függően akár 60-80 liter szóda is készíthető, a kiürült SodaStream szénsavpatron pedig a több mint 500 cserepont bármelyikén telire váltható. A cserepontok listája itt megtekinthető: http://www.sodastream.hu/prodejci;

- Szódagépek használatával egy család éves szinten több mint 2500 PET flakonnal kevesebb hulladékot termel;

- A SodaStream szódagépeknek köszönhetően sokkal egyszerűbben, ráadásul költséghatékonyabban juthatunk hozzá a palackos üdítőknél egészségesebb frissítőhöz, ugyanis nem kell kifizetni a csomagolást, azaz a PET palackot;

- nem kell hazacipelni a boltban vásárolt nagy mennyiségű üdítőt és a szelektív gyűjtőknél bíbelődni az üres palackokkal, hanem otthon készíthetjük el a kedvenc üfrissítőnket;

- a több mint harminc féle ízben kapható SodaStream szirupok közül mindenki megtalálja a kedvencét - http://www.sodastream.hu/tartomany/szorpok.aspx;

- A steviával ízesített szörpöket a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják;

 

ÉS!

 

Aki szeretne egy ilyen gépet otthonra, most lehetőség nyílik rá, csak egy kicsit olvasgatni kell hozzá.

 

Írjátok meg a jatek@morpho.hu e-mail címre az alábbi kérdésre a helyes választ:

 

1 SodaStream szénsavasító palackkal hány PET palacktól óvhatjuk meg a környezetünket?

 

Segítséget a http://sodastream.hu/ oldalon találtok.

 

A nyeremény egy színes SodaStream AquaSparkler szódagép és egy 12 féle szörpöt tartalmazó Portion Pack kóstolócsomag.

 

SORSOLÁS: OKTÓBER 10. PÉNTEK

 

Hasznos információkat olvashattok a témáról a SodaStream Facebook oldalán is - https://www.facebook.com/SodaStreamMagyarorszag .

 

(x) A bejegyzés promóciós céllal készült.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr776686099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása