A Két Cica Konyhája

Az a jó retró szóda!

Az a jó retró szóda!

szodas_az_utcan_cikkep.jpg 

 

 

 

Bár az elmúlt két évtizedben az ásványvíz fogyasztás nagyrészt átvette a szerepét, az elmúlt években tapasztalható nosztalgiahullám visszahozta a köztudatba a szódavizet. A fröccsfogyasztás is reneszánszát éli, talán ez ébresztette fel a régi, újratölthető szódásüvegek iránti nosztalgiát is, melyek újra keresett cikkek lettek az ócskapiacokon, de immár újragyártott változat is létezik. 

 

A szódavíz eredetét illetőleg fenntartja magát egy közkeletű hiedelem, miszerint hungarikum, egészen pontosan Jedlik Ányos, a dinamó atyja találta fel. Valójában azonban a brit Joseph Priestley volt az első, aki széndioxiddal vegyített vizet állított elő 1767-ben. Őt a genfi Jacob Schweppe követte a sorban, aki 1813-ban egy hatékony módszert talált fel a szikvíz ipari méretű előállítására. Ám mivel találmányát titokban tartotta, ezért a szóda olcsó és nagy mennyiségben történő gyártásának kérdése továbbra is nyitva maradt. Jedlik volt az, aki kidolgozta a szikvíz Magyarországon való olcsó és hatékony termelését – módszere révén sokkal kisebb a gázveszteség az eljárás folyamán. A szikvizet először gyógyászati célokra alkalmazta: az 1831-32-es kolera alatt a betegeknek enyhülést hozott, és savas kémhatása miatt a járványt sem terjesztette. 1841-ben Jedlik elkészíttette az első, nagy mennyiségű szikvizet termelő berendezést.

 

A szénsavas vizet olcsón, egyszerűen előállító szerkezet gyorsan elterjedt Jedlik találmánya nyomán. Számos kisiparos szakosodott nagy mennyiségű szódavizet előállító berendezésekre, amit a lakosság rendszeres időközönként töltethetett fel szódásüvegébe. Ez a szódásüveg üvegtesttel és csatos fémfejjel rendelkezett, a testet sodronyhálóval vették körül, a széttörést kivédendő. A hálós borítás a szódásüveg alakját nagyban hasonlatossá tette a hagyományos fonatos butellákhoz. Ezek ma már csak gyűjteményekben fellelhetők: tavaly nyáron Győrben látható volt egy időszaki kiállítás szódásüvegekből (Bejegyzés ITT).

 

 

 szódásüveg.jpg

 

 

Nemcsak a gasztronómiai hagyományok ápolása miatt fontos és üdvözölhető ez a tendencia: az ásványvízfogyasztás a kidobott PET palackok tömeges mennyisége miatt komoly környezetvédelmi terhet jelent, és már komplett üzletágak alapultak a felhasználására. Ennek köszönhetően viselhetünk 100 %-ban műanyag pulóvert, nadrágot, használhatunk plédet – hogy csak a legalapvetőbbeket említsem. Ezek a termékek sem az egészségünkre, sem az ökoszférára nincsenek jó hatással, és idővel újabb problémát okoznak, hiszen nem bomlanak el természetes úton – az elégetésük során keletkező mérgező anyagok pedig a levegőbe kerülve nemcsak a Föld ózonrétegét, hanem közvetlenül az egészségünket is károsítják.

 

Akik tehát nem tudnak, vagy nem akarnak abba belegondolni, milyen globális következményekkel jár a környezetszennyezés, a saját, hétköznapi szempontjaik alapján átgondolva is felmérhetik, hogy ennek véget kell vetni.

 

Ezekhez a szempontokhoz kapcsolható a nemrég napvilágra került tény: a PET palackok nemcsak a környezetre, hanem közvetlenül az egészségünkre is negatívan hatnak:

 

Kerülendő műanyagok

 

Míg a műanyag csomagolóanyagok az élelmiszeriparban alapvetően az ételek és italok biztonságos tárolását szolgálják, néhány típusnál előfordulhat, hogy az étellel vagy itallal érintkezve kémiai anyagok oldódnak ki belőle.

A világ második leggyakrabban használt műanyaga a PVC, és bizonyos esetekben élelmiszerek csomagolásaként is felhasználják, annak ellenére, hogy a vinilklorid, a PVC alapvető alkotóeleme ismert rákkeltő anyag. Előállításakor és elégetésekor dioxint bocsát ki, ami rákkeltő hatású és hormonzavarokat okozhat. Élelmiszerekkel érintkezve ftalátok és adipátok válnak ki belőle, ami forró és zsíros ételek esetén fokozottan érvényes. Ezeket a puhító hatású anyagokat gyártáskor adják a PVC-hez, hogy az kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezzen. Egereken végzett kísérletek egyértelműen kimutatták, hogy a ftalátok és adipátok születési rendellenességeket okozhatnak, roncsolják a májat, a vesét, a tüdőt és gátolják a szaporodást. Emiatt 1999-ben az Európai Unióban a ftalátok hat fajtájának használatát betiltották a gyerekjátékok gyártásánál, és 2005-ben szóba került a többi ftalát tartalmú fogyasztási cikk bevizsgálásának szükségessége, közöttük az élelmiszeriparban használatos csomagolóanyagoké is.

A PVC mellett a polisztirol csomagolások is kockázatot jelenthetnek egészségünkre. Ez a műanyag jellemzően poharak, eldobható ételhordó edények és műanyag evőeszközök anyagában található meg. A polisztirolt tanácsos elkerülni, mert a vele érintkező élelmiszerekbe sztirol kerül. Ezt az anyagot a WHO nemzetközi rákkutató intézete lehetséges rákkeltő anyagként tartja számon, ami a hormonháztartásba is beleszólhat, és a termékenységet is befolyásolhatja.

Az ételek műanyag edényben való melegítésénél is körültekintőnek kell lennünk, mert ha az edényen szereplő jelölés szerint a műanyag mikrohullámú sütőben is használható, az csak annyit jelent, hogy sem elolvadni, sem szétesni nem fog. Arra viszont semmi garancia nincs, hogy a melegítés során nem jutnak ismeretlen vegyi anyagok az ételünkbe, ezért jobban tesszük, ha a műanyag edény helyett a mikróban üveg- vagy kerámiaedényt használunk. 

 

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete – a teljes cikk ITT található.

                                                                            

Amennyiben ez nem lenne elég, nemcsak a palack mérgező – a belekerülő ásványvíz sem feltétlenül jobb a csapvíznél, viszont a minősége ellenőrizhetetlen, és időről időre élelmiszeripari botránykőnek bizonyul, ahogy  a közelmúltban is:

 

„12 különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága. A tételek az elmúlt hónapokban zajlott ásványvíz célellenőrzés során akadtak fenn a hatóság szűrőjén.

Az üzletláncok – együttműködve a hatósággal – az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról. Az élelmiszer-biztonsági hatóság közlése szerint a vizeket azért kellett visszagyűjteni, mert a vizsgált mintákban az engedélyezett határértéknél magasabb volt a nitrition koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa kórokozó jelenléte is.”

 

Forrás: HÍR24 – a teljes cikk ITT olvasható.

 

A végső konklúzió tehát az, hogy hagyjunk alább az ásványvíz fogyasztással, és vegyük elő a régi jó, retró szódát. Persze már nem a kocsmába kell járnunk megtöltetni az üveget, sőt szódás kocsik sem járják az utcákat, mint a múlt században – viszont lehet kapni csinos kis szódagépet, mellyel a tisztított csapvíz felhasználásával nemcsak fröccsnek valót, hanem jóízű, egészséges üdítőket készíthetünk, a bolti ár töredékéért. Én most kezdtem el használni egy ilyen SodaStream gépet, és meg kell, hogy mondjam, nagyon élvezem: végre olyan a palacsinta, ahogy a nagymamám készítette, és a befőzésnél is nagyon jó szolgálatot tesz – ezekre a felhasználási területekre később még visszatérek.

 

 

 SodaStream_AquaSparkler_Orange.jpg

 

 

Néhány érv az átállás mellett:

 

- Ezek a szódagépek valódi környezetbarát alternatívát nyújtanak a műanyag palackokkal szemben, hiszen a strapabíró szénsavasító palackok akár 3 évig is használhatók;

- Egy eredeti SodaStream patronnal az ital erősségétől függően akár 60-80 liter szóda is készíthető, a kiürült SodaStream szénsavpatron pedig a több mint 500 cserepont bármelyikén telire váltható. A cserepontok listája itt megtekinthető: http://www.sodastream.hu/prodejci;

- Szódagépek használatával egy család éves szinten több mint 2500 PET flakonnal kevesebb hulladékot termel;

- A SodaStream szódagépeknek köszönhetően sokkal egyszerűbben, ráadásul költséghatékonyabban juthatunk hozzá a palackos üdítőknél egészségesebb frissítőhöz, ugyanis nem kell kifizetni a csomagolást, azaz a PET palackot;

- nem kell hazacipelni a boltban vásárolt nagy mennyiségű üdítőt és a szelektív gyűjtőknél bíbelődni az üres palackokkal, hanem otthon készíthetjük el a kedvenc üfrissítőnket;

- a több mint harminc féle ízben kapható SodaStream szirupok közül mindenki megtalálja a kedvencét - http://www.sodastream.hu/tartomany/szorpok.aspx;

- A steviával ízesített szörpöket a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják;

 

 

 SodaStream_Stevia szorpok.jpg

 

 

ÉS!

 

Aki szeretne egy ilyen gépet otthonra, most lehetőség nyílik rá, csak egy kicsit olvasgatni kell hozzá.

 

Írjátok meg a jatek@morpho.hu e-mail címre az alábbi kérdésre a helyes választ:

 

1 SodaStream szénsavasító palackkal hány PET palacktól óvhatjuk meg a környezetünket?

 

Segítséget a http://sodastream.hu/ oldalon találtok.

 

A nyeremény egy színes SodaStream AquaSparkler szódagép és egy 12 féle szörpöt tartalmazó Portion Pack kóstolócsomag.

 

SORSOLÁS: OKTÓBER 10. PÉNTEK

 

Hasznos információkat olvashattok a témáról a SodaStream Facebook oldalán is - https://www.facebook.com/SodaStreamMagyarorszag .

 

(x) A bejegyzés promóciós céllal készült.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr146686097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása