Tél tábornok a hétvégétől újra támad: az én csodafegyvereim egyike a curry. Házon belül még tart az év vége húsmentes levezetése, de a húsevőkben sem hagy hiányérzetet ez a fogás, mivel hihetetlen harmóniában keverednek benne a csípősség és a frissítő elemek, a pirított mogyoró, a ropogós zöldség, és mindezeknek remek bázist ad a selymes, tejszínes vöröslencse.
Előkészítés: 15 perc
Elkészítés: 25 perc
Lisztmentes, Tojásmentes, Cukorbeteg-barát
Hozzávalók (4 adag):
1 fehér hagyma, kockára vágva
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 teáskanál friss gyömbér gyökér, apróra kockázva
1 tk enyhe sárga curry por
1 csipetnyi édeskömény
1 csillagánizs
½ fahéj
1 tk garam masala (indiai fűszerkeverék)
100 g sótlan vaj
1 teáskanál olívaolaj
1 liter víz
100 g joghurt
100 g tejszín
1 karfiol rózsáira szedve
1 citrom leve
egy csipetnyi só
50 g mogyoró
1 evőkanál friss koriander, apróra vágva
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben elkezdjük pirítani a hagymát , a fokhagymát, gyömbért és a fűszereket a vajjal és egy kevés olajjal, közepes lángon.
Amikor a hagyma áttetsző és puha, adjuk hozzá a lencsét és a vizet, lassú tűzön főzzük 20 percig, vagy míg a lencse megpuhul.
Adjuk hozzá a fele joghurtot és a tejszínt, ezzel lazán keverjük szét a lencseszemeket.
Egy másik edényben, kevés olajon süssük aranysárgára a karfiolt, majd locsoljuk meg olívaolajjal és citromlével.
A földimogyorót pirítsuk 3 percig 180C fokon, majd vágjuk durvára.
Tálaláskor a meleg lencse tetejére halmozzuk a sült karfiolt, meglocsoljuk még citromlével, joghurttal, és megszórjuk földimogyoróval és korianderlevéllel.
Fotók: Tóth Milán - tothmilan.hu
További információk a vöröslencséről és az alternatív gabonafélékről: magamitakartok.hu; ugyanez a FB-on: https://www.facebook.com/magamitakartok/timeline.