Most, hogy az idei Bocuse d'Or-on az első 10 helyből hetet a skandinávok tudhatnak a magukénak, másképp gondolok vissza a néhány héttel ezelőtt elköltött skandináv brunchra is, melynek beszámolójából olyan sokan megkívántátok ezt a remek, könnyű tortát.
Az ebédet sajnos már nem tudjátok bepótolni - vasárnap február elseje lesz, és az ARAZ étterem új koncepcióval áll elő: ebben a hónapban toszkán ízutazást kínálnak - ami szintén elég hívogatóan hangzik.
A "lage kagénak" megpróbáltam utánanézni, és a neten is található néhány megoldás, ami a receptet illeti. A vicces név valójában réteges tortát jelent (lagen/réteg, kage/torta) - ami az angolból (layer cake) lehet ismerős kifejezés, én nem tudok róla, hogy a magyarban használatos lenne. Minden esetre klasszikus, piskótarétegek közé töltött, krémes tortát értenek alatta (de azért jól esik mondogatni, hogy "lagekage", olyan mint valami kopogtató...).
Mivel tolmácsoltam a tőletek érkező kérést, a múlt héten a Hotel Continental cukrásza, Sándor Gréta a brunchra való felkészülés közben megmutatta, hogy készítik, és a receptet is megkaptam, amit ezúton továbbadok. Azért szívderítő volt felfedezni, hogy a profiknak is van kézzel írt receptfüzetük :-). Jó sütögetést kívánok hétvégére - a tél láthatólag nem adja fel, dobjuk fel az otthonülést egy szelet skandináv tortával!
Hozzávalók:
2 egész tojás
60 g cukor
60 g liszt
2 g sütőpor
200 g dió
200 g étcsokoládé
800 ml habtejszín (38%-os)
200 g porcukor
2 evőkanál instant kávé
2 dl víz
Az egész tojásokat a cukorral felverjük. Hozzákeverjük az átszitált lisztet és a sütőport. 190 fokos sütőben 8 percig piskótaformában sütjük. Ha kihűlt, 3 karikára szeleteljük.
A tejszínt félkeményre felverjük. A diót és a csokit feldaraboljuk, majd a tejszínbe keverjük. Az instant kávét felfőzzük, majd ha kihűlt, a porcukorral kikeverjük.
A piskótát a diós tejszínhabbal rétegezzük. Tetejét megkenjük a kávés cukormázzal, majd a hűtőben 2 órát hűtjük.