A nagyböjt ideje alatt nemcsak a húst iktattam ki az étrendemből, hanem kipróbáltam néhány tejmentes megoldást is a zöldséges ételek készítése során: nem vagyok rá érzékeny, de egy idő után unalmas volt, hogy szinte minden ételt valamilyen tejtermékkel fejeztem be. Viszont a gabona- és magtejek meglehetősen drágák, ezért kipróbáltam kétféle zabtejet házilag - a főzöttet készítem rendszeresen, az egy kicsit krémesebb, sűrűbb, főzni is jobb vele. Kipróbáltam vele a kávét is - nem rossz, de azért nem fogok átszokni a tejmentes tejeskávéra. A recepteket nem "kitaláltam" - utánaolvastam az interneten, és a legegyszerűbb megoldást választottam.
A zab jelentősége nem abban áll, hogy gazdaságos tejpótló: ásványi anyag összetétele miatt fontos táplálékforrás. A növényi tejek, gabonafélék, olajos magvak és a hüvelyesek szélesebb körű használatának és a zöldfűszereknek köszönhetem, hogy ebben az évben teljesen megúsztam a "tavaszi fáradtságot", pedig sem vitaminokat, sem más táplálékkiegészítőt nem szedtem, sőt, még narancslét sem ittam egész télen.
Tápanyagtartalom:
Különösen kiemelendő vas és magnéziumtartalma, de kisebb mennyiségben tartalmaz pantoténsavat és folsavat, élelmi rostokat, szilíciumot is. Szénhidráttartalma magas, kevés zsírt, és a többi gabonafélénél kevesebb fehérjét tartalmaz.
Gyógyászati jelentősége:
Megnyugtatja az idegrendszert, erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet, csökkenti a koleszterint. Szilíciumtartalma miatt erősíti a csontokat és a kötőszöveteket.
Zabtej
a. Forrázott zabtej
Előkészítés: 5 perc
Elkészítés:30 perc
Nehézségi fok 1
Tojásmentes, Tejmentes, Cukorbeteg-barát,
Hozzávalók (1 liter):
1,2 liter víz
Elkészítése:
A vizet felforraljuk, majd belekeverjük a zabpelyhet, és egy órán át állni hagyjuk.
Nagy fokozaton leturmixoljuk, majd szűrőn átpasszírozzuk.
Az így kapott „tejet” jól zárható üvegben a hűtőbe tesszük, 2-3 napig áll el.
b. Nyers zabtej
Előkészítés: 5 perc + áztatás
Elkészítés: 30 perc
Nehézségi fok 1-3
Tojásmentes, Tejmentes, Cukorbeteg-barát,
Hozzávalók (1 liter):
1/2 kg bio zab
1 liter víz
Elkészítés:
A zabot egy éjszakán át áztassuk 1 liter vízben.
Öblítsük le, és turmixoljuk, kevés vizet hozzáadagolva.
Szűrjük le, és passzírozzuk át, majd a kapott „tejhez” adjunk annyi vizet, hogy 1 liter folyadékot kapjunk.
Lezárt üvegben, hűtőben tároljuk, 1-2 napig használható.
A visszamaradó zabtöretből mindkét esetben készülhet kása, gyümölcsös zabturmix, vagy a sütőben kiszárítva müzli alapanyag.