Valójában az olajban sütés új módszerét akartam kipróbálni, és a hasznost a kellemessel összekötve készültek ezek a kölesgolyók. Teljesen liszt- tej- és tojásmentes, sőt a cukor is elhagyható belőle. Elvileg olajban kell kisütni, de a Philips AirFryer használatával ez egy (!) evőkanál olajjal megoldható.
Hozzávalók (20 darab):
2 evőkanál barna cukor (vagy tetszés szerint más édesítőszer)
1 teáskanál vaníliakivonat
2 dl víz
10 g mandulamarcipán
1 evőkanál olaj
1. A kölest a cukorral és a vízzel puhára főzzük. A tűzről levéve keverjük bele a vaníliakivonatot, majd hagyjuk teljesen kihűni.
2. Közben a marcipánból 20 darab, nagyobb borsónyi golyócskát gyúrunk.
3. A kihűlt kölesből egy púpozott evőkanálnyit a tenyerünkbe halmozunk, beletesszük a marcipángolyót és gombócot formázunk belőle - nagyon lágy, óvatosan kell dolgozni vele, és azonnal kisütni.
4. Ha hagyományosan, serpenyőben, olajban sütjük, utána itassuk le róla a felesleget. Én eperlekvárral, porcukorral megszórva tálaltam, 5 golyót téve egy adagba, így négy adag desszert jött ki belőle.
Az airfryerben 18 percig sült, és a marcipán, ahogy sütés közben megolvadt, picit kitüremkedett a tetején. Nagyon finom, egészséges desszert, friisen fogyasztva az igazi. Eltettem pár darabot, hogy megnézzem, milyen néhány óra állás után: a köles viszonylag gyorsan megkeményedik, de 1-2 órán belül tartja az elvárt minőséget. Liszt, tej, tojás érzékenyeknek érdemes eltenni a receptet!