Nap közben a citrusos, este a vodkás jégkása a nyerő.
Mikor az első adag készült ebből a görögdinnye alapú jégkásából, valójában erős mínuszból indult a projekt: vettem ugyanis egy ízetlen dinnyét, amit másképp nem lehetett elfogyasztani, csak ha leturmixolom, és feljavítom vodkával. Jó dinnyéből persze sokkal finomabb, úgyhogy az elmúlt hetekben folyamatosan van belőle a mélyhűtőben, mert a kánikulában igazi életmentőnek bizonyult. Készült belőle nappali frissítő, és esti altató változat is, az elkészítése nevetségesen egyszerű:
Göröginnye granita kétféleképpen
Nappali frissítő:
2 kg kimagozott görögdinnye feldarabolva
1 nagy evőkanál méz
1 lime héja és leve
2 evőkanál apróra vágott mentalevél
Esti altató:
2 kg kimagozott görögdinnye feldarabolva
1 nagy evőkanál méz
1/2 dl vodka
1 teáskanálnyi levendulavirág
Elkészítés:
1. Én praktikusan egy nagy, 4 kg körüli görögdinnye kimagozott húsát felezem el, és a fent leírt hozzávalókkal együtt bedobom a turmixgépbe, és pürésítem.
2. Ezt követően mindkét adagot egy-egy vastag falú üvegtálba simítom, és beteszem a mélyhűtőbe (minél vékonyabb a réteg, annál előbb megfagy).
3. Egy-két órán belül kanalazható állagúra dermed, és fogyasztható a hűsítő, gyümölcsös jégkása.
Fotók: Tóth Milán - tothmilan.hu
Alapanyagok: METRO