Ha választanom kellene a szakácskönyveim között, a Négy évszak receptjei lenne a kedvencem: nagyon szerettem írni, közel áll hozzám a téma, és a receptek tényleg a személyes ízlésemet képviselik. Ebből főzök a legtöbbet a hétköznapokban, és ez a gesztenyés kelbimbó az egyik kedvencem. Igaz, hogy őszi recept, de az ALDI-ban és a Prímában is lehet kapni főtt gesztenyét, úgyhogy nem tudok lejönni róla :-). Próbáljátok ki, és csütörtöktől megnyerhetitek a könyvet is!
Elkészítés: 50 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók (4 adag):
400 g húsos kolozsvári szalonna
600 g kelbimbó
200 g főtt gesztenye
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál méz
1 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt bors
Elkészítés:
- A gesztenyét egészben megfőzzük, és megtisztítjuk.
- A kelbimbót megtisztítjuk, majd forrásban lévő, sós vízbe dobjuk 3 percre, és leszűrjük.
- A szalonnát kockákra vágjuk, és a felaprított hagymával együtt egy serpenyőben megpirítjuk. Ha már szép pirosak a szalonnakockák, rádobjuk a fokhagymát, megborsozzuk, és hozzákeverjük a mézet és a gesztenyét is.
- 2-3 percig együtt pirítjuk – a kelbimbót csak a végén, közvetlenül fogyasztás előtt adjuk hozzá.
És a húsmentes változat, ez most, a böjti időszakban készült: szalonna helyett csicseriborsóval.