Nálunk a karácsonyi halvacsora szerves része a borleves. A Mami klasszikus receptje az én lábosomban kissé átalakult: mézzel és citrommal készül cukor helyett, de ugyanolyan selymes és illatos, ahogy tőle tanultam.
Hozzávalók:
5 dl száraz fehérbor
3 dl víz
10 dkg méz
1 egész tojás + 1 tojás fehérje
1 kk. porcukor
1 ek. kukoricaliszt
1 citrom héja
néhány szem egész szegfűszeg
A bort a szegfűszeggel és a citromhéjjal felforraljuk, és 10 percre lefedve félretesszük. Az egész tojást habüstben felverjük, a liszttel és a vízzel simára keverjük, majd hozzászűrve a felforralt, fűszeres bort együtt is felforraljuk, folymatos keverés mellett. A tűzről levéve beletesszük a mézet.
A tojásfehérjéből vízgőz felett a cukorral habot verünk, és kanállal galuskákat formázva a forrón tálalt leves tetejére tesszük, és apróra vágott citromhéjjal díszítjük.