Már esett szó arról, hogy a karácsonyeste asztalra kerülő ételek szimbolikus jelentőséggel bírnak, melyek a következő év alakulását vetítik előre. Míg a hal és a disznóhús a család anyagi boldogulását hivatottak „biztosítani”, a mák az egészséggel is kapcsolatban van: aki a vacsoránál a mákot véletlenül az asztalra szórta, jobban oda kellett figyelnie az egészségére, mert ez betegséget jelzett.
Valószínűleg ezért épültek be a tradicionális karácsonyi ételsorba a mákos desszertek: a bejgli, a kalács vagy a mákos guba, amit mi december 24-én ebédre eszünk. Most kipróbáltam egy „emeletes” verziót, ami tulajdonképpen egy mákos kifli felfújt, az idén ezt fogjuk enni. Én imádom minden formájában, de sokan nem szeretik – a kedvükért összegyűjtöttem néhány „kiflimentes” mákos receptet – csak az egészségetek miatt…
Hozzávalók:
Mákosguba kandírozott narancshéjjal
Mandulás mákos süti csokoládés szilvalekvárral
Marcipános-mákos muffin konyakos fekete cseresznyével