A muffin nemcsak az egyik legegyszerűbben elkészíthető sütemény, de a legpraktikusabb is - szállítás szempontjából feltétlenül: a kis papírkapszulák megvédik a sütiket a szétmorzsálódástól, ráadásul nagyon higiénikusak.
Az én személyes kedvencem ez a mákos-marcipános csoda, amit ezúttal konyakban eltett fekete cseresznyével egészítettem ki, amely palackba zárt bizonyítéka annak, hogy a gondosan eltett befőtt nem romlik el, tartósítószer nélkül sem. Ezt még anyukám készítette, amire utoljára 2006-ban volt lehetőség, tehát minimum öt éves.
Hozzávalók:
- 10 dkg margarin
- 13 dkg cukor
- 1 kk. vaníliaeszencia
- 2 egész tojás
- 10 dkg liszt
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg marcipánmassza, lereszelve
- 5 dkg szeletelt mandula
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 dl tej
- egy csipet só
A puha margarint simára keverjük a cukorral, amjd hozzáadjuk a vanília eszenciát, és egyenként a tojásokat, majd az összekevert lisztet, mákot és sütőport. A tejben feloldunk egy csipetnyi sót, ezzel lazítjuk a keveréket, végül belekeverjük a marcipánt és a mandulát. A sütőformába helyezett papírkapszulákba kanalazzuk, majd mindegyikbe teszünk egy púpozott teáskanálnyi magozott cseresznyét. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 percig, szúráspróbáig sütjük. 12 darab lesz.