A Két Cica Konyhája

A nyár és a tél találkozása a tányéromon

A nyár és a tél találkozása a tányéromon

Ez a leves magában hordozza a nyár emlékét a sült paprika formájában, a tél ígéretét az illatozó naranccsal, a kettő közötti átmenetet, az őszt pedig a csípős paradicsomkrém képviseli benne. Amolyan vigasztaló leves ez: ebben az időszakban minden kóbor napsugárban a nyár utolsó leheletét érzem, és tudom, hogy kedvenc évszakom az idén sem kerülheti el a törvényszerű véget. Ősz lesz belőle hamar, majd télbe fordul az idő, s mire legközelebb felemelem a fejem a számítógép monitoráról, azon kapom magam, hogy végzetesen elkéstem a karácsonyi ajándékok beszerzésével, nem lesz fenyőfánk és már a piacon is elfogyott a csillagszóró. De most még az őszi verőfényben élvezhetem a minden szempontból kellemes áthangolódást: a meleget, az ízeket és a mai melankolikus hangulatomat…

 
Narancsos sültpaprikakrém leves csípős paradicsomszósszal
 
A sütőben, grillrácson megsütjük a paprikákat, majd lehúzzuk a héját, és megtisztítjuk a magoktól. A sárgarépát, a burgonyát és a hagymát felaprítjuk, megsózzuk és olívaolajon 10 percig pároljuk. Utána hozzáadjuk a sült paprikát és a zöldség-alaplét, majd 20 percig főzzük. Összeturmixoljuk, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a narancs levét, megborsozzuk. Tálaláskor a tetejére rakunk egy kanál csípős paradicsomkrémet.
 
3 db kaliforniai paprika
5 db édes zöldpaprika
3 db sárgarépa
5 közepes burgonya
1 nagy fej hagyma
só, bors, olívaolaj
5 dl zöldség alaplé
1 narancs leve és héja
 
A krém elkészítése:  
Két félbevágott, kimagozott paradicsomot a grillrácson megsütünk. Eltávolítjuk a héját, majd összezúzzuk. Hozzáadunk egy evőkanál balzsamecetet, két kávéskanál paradicsompürét, csiliszószt és borsot.
 
Hozzávalók: 2 paradicsom, balzsamecet, paradicsompüré, csiliszósz, só, bors;
 
ITAL: Légli Géza (Balatonboglár-Szőlőskislak) Piros bor 2009 (siller – 100% Merlot: könnyű, üdítő, gyümölcsös-virágos, de „szaftos”és fűszeres)
 
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr532372517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása