Fehérborban párolt tilápiafilé citromborsos fűszervajjal és tárkonyos-mustáros krumplisalátával
A konyhai praktikák elsajátítása terén hatalmas előnnyel indultam az életben, mivel a gyerekszobám gyakorlatilag anyai nagyanyám konyhájában volt: ő vigyázott rám hathetes koromtól (akkor még nem volt GYES), és én a kezdetektől részese voltam a napi munkamenetnek. Jártam (kezdetben a babakocsiban) piacra, a henteshez, és a Nagymami azzal szórakoztatott, hogy mindig elmondta „mit csinálunk”: összevágjuk, berántjuk, behabarjuk, megsütjük...
Később saját feladataim is voltak, és észrevétlenül megtanultam a konyhai alapműveleteket, majd a háztartás vezetés mindennapjait. Nála minden szigorú rendben zajlott, például a hét minden napjához egy-egy ételcsoport volt hozzárendelve: tésztanap, főzeléknap, egytálétel, stb. És ha péntek, hát halnap.
Hozzávalók:
A halhoz:
1kg gyorsfagyasztott tilápiafilé (én a SPAR-ban szerzem be)
10 dkg vaj
1 kk. citrombors
1 dl száraz fehérbor
Citromszeletek a tálaláshoz
só
A halat egy szűrőben szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük. A vajat összekeverjük a citromborssal, majd kis időre a hűtőbe tesszük. A kiolvasztott halszeleteket besózzuk, majd tűzálló tálba rendezzük, és aláöntjük a bort. Kb. 10 percig 220 fokos sütőben lefedve pároljuk, majd fedő nélkül, 180 fokon sütjük úgy, hogy előzetesen a halszeletek tetejére tesszük a feldarabolt fűszervajat.
A salátához:
1 kg kiflikrumpli
5 ek. olívaolaj
1 ek. citromlé
1 teáskanál mustár
1 teáskanál méz
csipet só, frissen őrölt feketebors
Fél marék apróra vágott, friss tárkony
A krumplit sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Ha kihűlt, leszedjük a héját, és karikára vágjuk. Az olívaolajat kikeverjük a mustárral, majd a cseppenként hozzáadott citromlével. Hozzáadjuk a mézet, sózzuk, borsozzuk, végül belekeverjük a karikára vágott krumplit. A tárkonyleveleket apróra vágjuk, és tálalás előtt hozzákeverjük a salátához.