A Két Cica Konyhája

Ha péntek, hát halnap

Ha péntek, hát halnap
Fehérborban párolt tilápiafilé citromborsos fűszervajjal és tárkonyos-mustáros krumplisalátával
 
A konyhai praktikák elsajátítása terén hatalmas előnnyel indultam az életben, mivel a gyerekszobám gyakorlatilag anyai nagyanyám konyhájában volt: ő vigyázott rám hathetes koromtól (akkor még nem volt GYES), és én a kezdetektől részese voltam a napi munkamenetnek. Jártam (kezdetben a babakocsiban) piacra, a henteshez, és a Nagymami azzal szórakoztatott, hogy mindig elmondta „mit csinálunk”: összevágjuk, berántjuk, behabarjuk, megsütjük...
 

 

Később saját feladataim is voltak, és észrevétlenül megtanultam a konyhai alapműveleteket, majd a háztartás vezetés mindennapjait. Nála minden szigorú rendben zajlott, például a hét minden napjához egy-egy ételcsoport volt hozzárendelve: tésztanap, főzeléknap, egytálétel, stb. És ha péntek, hát halnap.

 

Hozzávalók:
 
 
A halhoz:
1kg gyorsfagyasztott tilápiafilé (én a SPAR-ban szerzem be)
10 dkg vaj
1 kk. citrombors
1 dl száraz fehérbor
Citromszeletek a tálaláshoz
 
A halat egy szűrőben szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük. A vajat összekeverjük a citromborssal, majd kis időre a hűtőbe tesszük. A kiolvasztott halszeleteket besózzuk, majd tűzálló tálba rendezzük, és aláöntjük a bort. Kb. 10 percig 220 fokos sütőben lefedve pároljuk, majd fedő nélkül, 180 fokon sütjük úgy, hogy előzetesen a halszeletek tetejére tesszük a feldarabolt fűszervajat.
 
 
A salátához:
1 kg kiflikrumpli
5 ek. olívaolaj
1 ek. citromlé
1 teáskanál mustár
1 teáskanál méz
csipet só, frissen őrölt feketebors
Fél marék apróra vágott, friss tárkony
 
A krumplit sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Ha kihűlt, leszedjük a héját, és karikára vágjuk. Az olívaolajat kikeverjük a mustárral, majd a cseppenként hozzáadott citromlével. Hozzáadjuk a mézet, sózzuk, borsozzuk, végül belekeverjük a karikára vágott krumplit. A tárkonyleveleket apróra vágjuk, és tálalás előtt hozzákeverjük a salátához.
 
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr72423738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekpont 2010.11.05. 20:25:50

bár holnap szombat, én lehet,hogy kipróbálom! Ildi, ez a furanevű filé tényleg esélyes a Spárban?? és csendben, szégyenkezve kérdem csak, milyen az a kiflikrumpli?:)

köszi
era
süti beállítások módosítása