Parmezánnal, bazsalikommal, pármai sonkával, paradicsommal és mascarponéval
A karácsonyt megelőző hetekben hagyomány teremtődött: ha péntek, akkor torta. De még nincs elég messze a karácsonyi édességdömping, ezért nem volt kedvem egy újabb cukor-csoki-marcipán csodát előállítani. Őszintén szólva, már korábban foglalkoztatott a gondolat, hogy azoknak is készítsek tortát, akik nem szeretik az édességet (állítólag vannak ilyenek - élőben még nem láttam).
Először az interneten néztem körül receptet keresve, de túlnyomórészt óriásszendvicsekre találtam a google-be beütött keresőszavak nyomán. Így hát elkezdtem kísérletezni: az első eredményt itt láthatjátok. Semmiképp sem ez lesz az utolsó - őszintén szólva nagy kedvet kaptam hozzá már sütés közben, ráadásul a "puding próbája" is fényesen sikerült: nem élte túl a fotózást...
Tészta:
1,5 bögre liszt
5 ek. reszelt parmezán
1 tk. szárított bazsalikom
1/2 cs. sütőpor
2 egész tojás
4 ek. olívaolaj
5 ek. tej
só
A hozzávalókat összekeverjük, és egy kilisztezett, 18 cm átmérőjű sütőformába öntjük. 180 fokos sütőben, szúráspróbáig (kb. 20 percig) sütjük.
Krém:
25 dkg mascarpone
2 tojássárgája
só, frissen őrölt fekete bors
1 ek. apróra vágott, friss bazsalikom
1/2 kk. reszelt citromhéj
+ 10 dkg szeletelt pármai sonka, koktélparadicsom
A kisült tésztát 3 részre vágjuk. A krémet a hozzávalókkal habosra keverjük. Az egyes lapokat először beborítjuk a szeletelt sonkával, majd rákenünk egy réteg krémet, és erre helyezzük rá a vékonyra szeletelt koktélparadicsomot. Az így megtöltött tortát bevonjuk a krémmel, egész paradicsomokkal, bazsalikomlevéllel és egy kis pirított mandulával díszítjük.