Egy hónap után újra viszatértem a sütőtökhöz, kihasználva az utolsó lehetőséget: tapasztalataim szerint körülbelül eddig bírja a telet, és én a romos, télvégi darabokat nem szeretem megvenni. Ez a vacsora számomra is kísérlet volt: életem első sütőtökös spagettije.
Hozzávalók:
500 g spagetti
1 kg sütőtök
2 szál póréhagyma
1/2 tk őrölt szerecsendió, só
3 dl tejszín
3 ek. pirított tökmag
5 dkg vaj
Tökmagolaj a tálaláshoz
A vajon megpároljuk a felkarikázott póréhagymát, majd hozzáadjuk a kockákra vágott, kimagozott sütőtököt, és kevés sóval és a szerecsendióval meghintve együtt pároljuk további 8 percig. Akkor felöntjük a tejszínnel és fél liter vízzel, így puhára főzzük, majd leturmixoljuk. A tésztát félig megfőzzük, és egy tűzálló tálba tesszük. Ráöntjük a sütőtökmártást, és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük. A tökmagot félidőben szórjuk rá, nehogy megégjen. Tálaláskor kínálhatunk hozzá frissen préselt tökmagolajat is.