Cukormentes almás süti mákkal és citrommal
Karácsony óta ez volt az első édesség, amit készítettem. Legalább olyan egyszerű, mint a bögrés sütik: az alaprecept szerint azonos mennyiségű (300 g) cukrot, lisztet és reszelt almát kell összekeverni a 3 tojással és fél csomag sütőporral - a többi „ráadás”, de szerintem jót tesz neki. Én most nyírfacukrot és kukoricalisztet használtam, mert az év végi habzsi-dőzsit szeretném egy kicsit ledolgozni. A nyírfacukorból a gyártó ajánlása szerint a szokásos cukormennyiség 70 %-át kell használni, ami szerintem egy kicsit sok, én nem szeretem ennyire az édes ízt: szerintem bőven elég a fele.
Hozzávalók:
300 g cukor (vagy eritrit, esetleg stevia)
300 g reszelt alma
300 g kukoricaliszt
3 tojás
3 evőkanál olaj
1 citrom leve és héja
½ csomag sütőpor
3 evőkanál darált mák
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük. Beletesszük az olajat, a mákot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet. Hozzáreszeljük az almát, majd belekeverjük a lisztet és a sütőport. Egy tepsit kikenünk olajjal, kilisztezzük és belesimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral (nyírfacukorból) és egy kis darált mákkal.