A hétvégi kulináris tobzódás és egy hétfői epernap után csak egyszerű ízekre vágytam. Hogy konkrétan mit főzzek, arra bíztam, mit látok meg a piacon. A hét elején sajnos csak egy-két őstermelő árul, de ez a zöldbab mintha rám várt volna: az utolsó zacskóval hoztam haza.
Ezt a főzeléket kétféleképpen szoktam főzni: otthonról a pirospaprikás, fokhagymás, kapros, tejfölös receptet hoztam, ez a „light” verzió később állt össze. Különösen a zsenge zöldbabból finom, azoknak ajánlom, akik tényleg szeretik ennek a zöldségnek az ízét.
Hozzávalók:
1 kg zöldbab
1 csomag petrezselyem
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
3 deci tejszín
2 tojás sárgája
só, bors
1 kockacukor
kb. 6 deci víz
A zöldbabot megtisztítjuk és felaprítjuk, majd az olívaolajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az egész hagymát, felöntjük a vízzel és puhára főzzük. Akkor a főtt hagymát és a zöldbab egyharmadát kivesszük és simára turmixoljuk. Belekeverjük a tejszínt és a tojássárgáját, majd visszaöntjük a zöldbabhoz és felfőzzük (én akkor szoktam beledobni a kockacukrot is). Végül hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, és tükörtojással tálaljuk.