A napon sajnos nem sül meg, de csak 20 percre kell hozzá bekapcsolni a sütőt.
A nyár és a meleg idő kulináris szempontból kettős helyzetet eredményez: egyrészt roskadoznak a kertek, a piacok a rengeteg lábosba-tepsibe kívánkozó finomságtól, amit vétek nem elkészíteni. Másrészt ehhez be kell menni a konyhába és beüzemelni a tűzhelyet, ami fél óra alatt garantáltan 40 fok fölé emeli a lakás hőmérsékletét.
Az ellentmondás feloldhatatlan, de meg lehet találni azokat a kompromisszumos megoldásokat, ami kezelhetővé teszi a helyzetet. Ilyen például az éjjel főzés: a hétvége kivételével (amikor igazi boszorkánykonyhává fűtöttem fel a lakást) este 10 után állok neki a főzésnek, és nem is minden nap. A gyümölcsleveseket érdemes nagy mennyiségben elkészíteni, és hidegen fogyasztani a hűtőből. A lecsót félkészen tárolom, így étkezés előtt öt perc alatt be tudom fejezni, ahogy éppen kedvem tartja (tojással, kolbásszal, stb). A főtt kukorica jelent igazi kihívást, emiatt sajnos hosszan kell virrasztani, de jó hír, hogy a dinnyét nyersen esszük. Nagyjából ez az általános repertoárom, rétesekkel, gyors sütikkel kiegészítve. A nyári gyümölcsös lepények viszont határozottan veszítenek élvezeti értékükből a tárolás során, ezért ezt a leveles tésztából készült változatot rendszeresítettem, amire azt pakolok, ami éppen van itthon: most éppen túrót és sárgabarackot. 20 perc alatt elkészül, és annyit pont ki lehet bírni a sütő mellett.