Nemrégiben blogbarátaim, a Manzárd Café szerzői kértek meg arra, hogy készítsek egy ünnepi süteményt az általuk kezdeményezett magyART kiállítás sorozat egy éves évfordulójára, ahol egy közös kiállítás keretében mind a 12 művész bemutatkozik.
A készülő édességnek több szempontnak kellett megfelelnie: lehetőleg legyen barna és narancs, mint a blog színvilága, kocka alakú, mint a Manzárd logója, olyan összetételű, ami többnyire ízlik az embereknek – és nem utolsó sorban, hogy én meg tudjam sütni egyedül, egy sütővel, 80 főre egy délelőtt.
Praktikus okokból eredendően valamilyen kevert tésztában gondolkodtam, a csoki és a narancs adta magát a barna és a narancsszín képviseletében. Laci (Manzárd Gyarmati László) ugyan erőltette a mogyoró használatát – egy pillanatig még a blog átnevezésén is elgondolkodott ennek érdekében, de Tibi (Manzárd Gerlai Tibor), aki ez esetben a racionalitást képviselte, egyetértett velem abban, hogy a Manzárd Café sütijében igenis legyen kávé (különben most Manzárd Mogyorónak kellene hívnunk a blogot).
A meghatározó paraméterek egyeztetésén túljutva már csak el kellett készíteni, ami szinte gyerekjáték volt, a végeredmény pedig nagyon finom – a Manzárd - rajongók minden esetre egy pillanat alatt elpusztították.
Hozzávalók:
(35x25 cm-es tepsihez)
100 g kandírozott narancshéj
1 narancs héja és leve
½ deci rum
2 bögre liszt (3 decis bögrével mérve)
1 bögre melaszos barna cukor
1 csomag sütőpor
4 tojás
8 evőkanál olaj
10 evőkanál tej
5 evőkanál főzött feketekávé
5 evőkanál kakaó
1 evőkanál darált szemes kávé
1 teáskanál vanília kivonat
50 g pirított vágott dió
A csokimázhoz:
100 fekete csoki
50 g vaj
1 evőkanál barna cukor
1 evőkanál darált kávé
5 evőkanál főzött kávé
A kandírozott narancshéjat egy órára beáztatjuk a narancs levébe és a rumba, majd (ha megpuhult) hozzáreszeljük a friss narancshéjat is, és az egészet ledaráljuk.
A tészta hozzávalóit robotgéppel alaposan összekeverjük, a végén hozzáadjuk a darált narancshéjat is. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk a tésztát, megszórjuk dióval, és előmelegített sütőben, 170 fokon fél óra alatt megsütjük.
A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és bevonjuk vele a kihűtött tésztát. Kockákra vágva tálaljuk.