A Két Cica Konyhája

Manzárd Kocka

2012.11.23. 07:30
Manzárd Kocka

 IMG_3440-2_resize.jpg

 

 

 

Nemrégiben blogbarátaim,  a Manzárd Café szerzői kértek meg arra, hogy készítsek egy ünnepi süteményt az általuk kezdeményezett magyART kiállítás sorozat egy éves évfordulójára, ahol egy közös kiállítás keretében mind a 12 művész bemutatkozik.

 

A készülő édességnek több szempontnak kellett megfelelnie: lehetőleg legyen barna és narancs, mint a blog színvilága, kocka alakú, mint a Manzárd logója, olyan összetételű, ami többnyire ízlik az embereknek – és nem utolsó sorban, hogy én meg tudjam sütni egyedül, egy sütővel,  80 főre egy délelőtt.

 

Praktikus okokból eredendően valamilyen kevert tésztában gondolkodtam, a csoki és a narancs adta magát a barna és a narancsszín képviseletében. Laci (Manzárd Gyarmati László) ugyan erőltette a mogyoró használatát – egy pillanatig még a blog átnevezésén is elgondolkodott ennek érdekében, de Tibi (Manzárd Gerlai Tibor), aki ez esetben a racionalitást képviselte, egyetértett velem abban, hogy a Manzárd Café sütijében igenis legyen kávé (különben most Manzárd Mogyorónak kellene hívnunk a blogot).

 

A meghatározó paraméterek egyeztetésén túljutva már csak el kellett készíteni, ami szinte gyerekjáték volt, a végeredmény pedig nagyon finom – a Manzárd - rajongók minden esetre egy pillanat alatt elpusztították.

 

 IMG_3436-2_resize.jpg

 

 

Hozzávalók:

(35x25 cm-es tepsihez)

 

100 g kandírozott narancshéj

1 narancs héja és leve

½ deci rum

 

2 bögre liszt (3 decis bögrével mérve)

1 bögre melaszos barna cukor

1 csomag sütőpor

4 tojás

8 evőkanál olaj

10 evőkanál tej

5 evőkanál főzött feketekávé

5 evőkanál kakaó

1 evőkanál darált szemes kávé

1 teáskanál vanília kivonat

50 g pirított vágott dió

 

A csokimázhoz:

 

100 fekete csoki

50 g vaj

1 evőkanál barna cukor

1 evőkanál darált kávé

5 evőkanál főzött kávé

 

 

A kandírozott narancshéjat egy órára beáztatjuk a narancs levébe és a rumba, majd (ha megpuhult) hozzáreszeljük a friss narancshéjat is, és az egészet ledaráljuk.

 

A tészta hozzávalóit robotgéppel alaposan összekeverjük, a végén hozzáadjuk a darált narancshéjat is. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk a tésztát, megszórjuk dióval, és előmelegített sütőben, 170 fokon fél óra alatt megsütjük.

 

A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és bevonjuk vele a kihűtött tésztát. Kockákra vágva tálaljuk.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr724920869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása