Mióta elkészült a narancslekvár, mellette az arancello és a szirupos narancshéj, valahogy minden desszertbe belekerül – ez esetben mindhárom egyszerre. A tiramisu nem egy kuriózum, de a siker mindig garantált: csak a magam szórakoztatására találok ki folyton újabb és újabb változatokat, a hagyományos éppúgy elfogyna. Ez most egy kellemes, illatos téli kiadás – a tripla narancs mellett a szegfűszeg is erősíti ezt az illúziót.
Hozzávalók:
- 100 g narancslekvár
- 1 deci arancello
- 3 tojás (szétválasztva)
- 3 evőkanál darált, szirupos narancshéj
- 3 evőkanál barna cukor
- 250 g mascarpone
- 250 g babapiskóta
- őrölt szegfűszeg a beszóráshoz
A lekvárt az arancellóval összekeverjük. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk: a sárgájákat a cukorral és a darált, szirupos narancshéjjal összekeverjük, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájából készült krémhez adjuk hozzá a mascarponét, majd a fehérjét is alákeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
A piskótákat egy tálba fektetjük, meglocsoljuk az arancellóval hígított lekvárral, majd rákenjük a krémet. (A „locsolás” ez esetben azt jelenti, hogy kb. egy kávéskanálnyit kiveszek a keverékből, és rákenem egyenként a babapiskótákra: a tiramisu úgy jó, ha a piskóta átveszi a folyadék ízét, de nem tocsog benne – igazából a krémtől puhul meg, de egyben marad, és nincs körülötte felesleges folyadék.) Erre még egy réteget teszünk ugyanígy, majd a tetejét enyhén megszórjuk az őrölt szegfűszeggel, és fogyasztás előtt legalább 6 órára a hűtőbe tesszük.