A friss tavaszi zöldségeket igyekszem minden formában kipróbálni: én a nyerskosztért és a natúr párolt zöldségekért bevallom, nem vagyok oda. Ezért szeretem a főzelékeket, mert ezeket különböző fűszerezéssel elkészítve a végtelenségig lehet variálni. A klasszikus sűrítési technikák mellett (ezen a habarást és a passzírozott zöldséget értem, a rántás nem jöhet szóba) nem elhanyagolható megoldás a sok párolt zöldség valamilyen pikáns mártásban, például curryben. Tavaly már többféleképpen kipróbáltam, de mindig a legáltalánosabb, sárga curry fűszerkeverékkel. Most többféle zöld curryt szereztem be, ami szerintem jobban harmonizál a friss, ropogós zöldségekkel. Lime-mal és a korianderrel ízesítve pedig igazi üdítő fogás.
Hozzávalók:
1 evőkanál vaj
1 kockára vágott vöröshagyma
1 üveg organikus thai zöld curry szósz
2 deci kókusztej
1 deci víz
1 karalábé
2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
2 zöld lilahagyma
1 bébitök
200 g zöldspárga
1 lime leve + 1 teáskanál reszelt héja
6 kaffer lime levél
1 evőkanál osztrigaszósz
2 teáskanál barna cukor
só
1 csokor friss korianderlevél
Egy vastag falú serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Megpirítjuk benne a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a curry mártást és felhevítjük. Beleöntjük a kókusztejet és a vizet, majd együtt felforraljuk. Teszünk bele egy kevés sót, és elkeverjük benne a curryport is. Beletesszük a felaprított zöldségek közül a karalábét, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, és lefedve félig megfőzzük. Akkor hozzáadjuk az osztrigaszószt, a zöldcitrom levét és a héjat, a kaffer lime leveleket, a zöldhagymát, a cukrot, majd ha ezeket elkevertük, jön még a feldarabolt bébitök és a zöldspárga is. Ezekkel összeforraljuk, és levesszük a tűzről. Friss korianderrel megszórva tálaljuk.
(A zöldcurry mártást és a port a Klassz.hu-ról rendeltem.)