A Két Cica Konyhája

Tiramisu a Jézuskától

Tiramisu a Jézuskától

YI5M2467.jpg 

 

 

Az idén limoncellós, sült citromos-karamellásat hoz.

 

Én is megsütöm a szokásos karácsonyi süteményeket (mézes kekszek, bejgli, kuglóf, stb.), de a nehéz, esti étkezések után jobban esnek a könnyű krémdesszertek. Előnyük, hogy sütés nélkül készülnek, hátrányuk, hogy nem lehet őket jó előre megcsinálni. Ezekből az idén háromféle készül, szenteste ez a koffeinmentes tiramisu lesz (mert tiramisu nélkül nincs karácsony…): a piskótákat limoncellóval locsoltam meg és karamellizált sült citrommal borítottam be, a citrusos karamellkrémből pedig a babapiskótára is került.

 

 YI5M2326.jpg

 

 

Hozzávalók (10 adag):

 

500 g mascarpone

5 tojás (szétválasztva)

5 evőkanál méz

1 teáskanál citromhéj

1 teáskanál vanília kivonat

1,5 deci limoncello

500 g babapiskóta

3 közepes, vékony héjú citrom

250 g nádcukor

100 g vaj

kevés tisztított víz (kb. ½ deci)

 

 

  1. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk: a sárgájákat a mézzel jól kikeverjük, a citromhéjjal és a vanília kivonattal ízesítjük.
  2. A fehérjéből kemény habot verünk.
  3. A sárgájából készült krémhez adjuk hozzá a mascarponét, alaposan összedolgozzuk, majd a tojásfehérje habot is alákeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze.
  4. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a nádcukrot, és a vékonyra vágott citromszeleteket belefektetve, óvatosan kevergetve karamellizáljuk.
  5. A citromokat egyszer átfordítjuk, hogy mindkét oldala átsüljön, és egy tálba szedjük.
  6. A vajas karamellt felhígítjuk egy kis vízzel, hogy rá tudjuk locsolni a piskótára.
  7. A piskótákat egy tálba fektetjük, meglocsoljuk a limoncellóval, ráfektetjük a karamellben átsütött citromszeleteket, és enyhén meglocsoljuk a karamellkrémmel.
  8. Rákenjük a mascarpone krémet. (A tiramisu úgy jó, ha a piskóta átveszi a folyadék ízét, de nem tocsog benne – igazából a krémtől puhul meg, de egyben marad, és nincs körülötte felesleges folyadék.)
  9. A fenti folyamat alapján még egy réteget készítünk, majd a krém tetejét sült citromszeletekkel díszítjük, és meglocsoljuk egy kevés karamellsziruppal.
  10. Egy éjszakára (vagy napra) a hűtőbe kerül, kb. 10 óra múlva érdemes fogyasztani.

 

 

 YI5M2471.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr625704270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása