Az idén limoncellós, sült citromos-karamellásat hoz.
Én is megsütöm a szokásos karácsonyi süteményeket (mézes kekszek, bejgli, kuglóf, stb.), de a nehéz, esti étkezések után jobban esnek a könnyű krémdesszertek. Előnyük, hogy sütés nélkül készülnek, hátrányuk, hogy nem lehet őket jó előre megcsinálni. Ezekből az idén háromféle készül, szenteste ez a koffeinmentes tiramisu lesz (mert tiramisu nélkül nincs karácsony…): a piskótákat limoncellóval locsoltam meg és karamellizált sült citrommal borítottam be, a citrusos karamellkrémből pedig a babapiskótára is került.
Hozzávalók (10 adag):
500 g mascarpone
5 tojás (szétválasztva)
5 evőkanál méz
1 teáskanál citromhéj
1 teáskanál vanília kivonat
1,5 deci limoncello
500 g babapiskóta
3 közepes, vékony héjú citrom
250 g nádcukor
100 g vaj
kevés tisztított víz (kb. ½ deci)
- A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk: a sárgájákat a mézzel jól kikeverjük, a citromhéjjal és a vanília kivonattal ízesítjük.
- A fehérjéből kemény habot verünk.
- A sárgájából készült krémhez adjuk hozzá a mascarponét, alaposan összedolgozzuk, majd a tojásfehérje habot is alákeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze.
- A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a nádcukrot, és a vékonyra vágott citromszeleteket belefektetve, óvatosan kevergetve karamellizáljuk.
- A citromokat egyszer átfordítjuk, hogy mindkét oldala átsüljön, és egy tálba szedjük.
- A vajas karamellt felhígítjuk egy kis vízzel, hogy rá tudjuk locsolni a piskótára.
- A piskótákat egy tálba fektetjük, meglocsoljuk a limoncellóval, ráfektetjük a karamellben átsütött citromszeleteket, és enyhén meglocsoljuk a karamellkrémmel.
- Rákenjük a mascarpone krémet. (A tiramisu úgy jó, ha a piskóta átveszi a folyadék ízét, de nem tocsog benne – igazából a krémtől puhul meg, de egyben marad, és nincs körülötte felesleges folyadék.)
- A fenti folyamat alapján még egy réteget készítünk, majd a krém tetejét sült citromszeletekkel díszítjük, és meglocsoljuk egy kevés karamellsziruppal.
- Egy éjszakára (vagy napra) a hűtőbe kerül, kb. 10 óra múlva érdemes fogyasztani.