Az elcsépelt cím egy tényleg újszerű töltött káposzta receptet takar: alma ciderben főtt, zöldfűszeres savanyú káposztával, birsalmával és sertéshúsos rizottó-gombócokkal.
Takács Lajos töltött káposztája után nekem is kedvem támadt kizökkenteni a családot a megszokott karácsonyi rutinból, és a szokásos december 25-én fogyasztott ebédet könnyebb változatban készítettem el. A cider csodát tett a savanyú káposztával, a gombócok pedig hihetetlenül könnyűek és krémesek lettek a rizottó alaptól. A káposztalevél-töltéseket hanyagoltam, kárpótlásul került bele a birsalma. A tányéron zöldfűszeres tejföllel, és pirított szalonna kockákkal tálaltam: mindezt újévig még két alkalommal meg kellett ismételnem, mert mindenkinek nagyon bejött (ezúton üzenem az illetékeseknek, hogy jövő karácsonyig nem várható folytatás!).
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
½ zöld erős paprika
100 g szalonna
1 evőkanál zsír
só
½ kávéskanál frissen őrölt vegyes bors (fekete, zöld, vörös)
6 dl alma cider
2 nagy (500 g) birsalma
Friss lestyán és tárkonylevél
Friss kakukkfű és borsikafű
200 g zsíros tejföl
A gombócokhoz:
1 evőkanál zsír
½ póréhagyma (a zöld és a fehér része vegyesen)
100 g rizottó rizs (kerek szemű)
1 l csirke alaplé
1 dl fehérbor
700 g darált sertéscomb
só
½ teáskanál frissen őrölt vegyes bors (mint fent)
5 cm friss gyömbér
1 tojás
- Először a húsgombócokat készítjük el: a zsírt egy serpenyőben felolvasztjuk, majd enyhén megfonnyasztjuk benne a felkarikázott póréhagymát: én felerészt a zöld, felerészt a fehér részét használtam, mivel az íze, és erőssége is különböző.
- Felöntjük a fehér borral, majd kevergetve addig melegítjük, míg a bor alkoholtartalma elpárolog.
- Beletesszük a rizst, és alaposan átkeverjük, hogy a hagymás-fehérboros massza bevonja a rizsszemeket.
- Merőkanalanként elkezdjük hozzáadagolni a langyos alaplét, és egy félkész rizottót főzünk.
- Kicsit hagyjuk hűlni, majd ha szükséges, utána sózunk, megborsozzuk, és összekeverjük a darált hússal.
- Belereszeljük a friss gyömbért, majd egy tojással alaposan kikeverjük a masszát, amit rövid időre beteszünk a hűtőbe, hogy könnyen formázható legyen.
- Míg hűl a húsmassza, egy nagyobb fazékban felolvasztjuk a zsírt, majd megpirítjuk benne a kockára vágott vöröshagymát.
- Közben a savanyú káposztát kinyomkodjuk, és apróra vágjuk. Hozzáadjuk a pirított hagymához, és belekeverjük a felkarikázott erős paprikát is, a borssal, a kakukkfűvel és a borsikafűvel együtt, majd szükséges mértékben sózzuk.
- A birsalmákat megmossuk, félbevágva kimagozzuk, és gerezdekre vágjuk, melyeket a káposzta tetejére rétegezünk.
- A húsmasszából evőkanálnyi adagokat szedünk, melyekből gombócokat formázunk – ezek a birsalma tetejére kerülnek.
- Felöntjük a ciderrel, és lefedve, lassú tűzön 60 percig főzzük.
- Tálaláshoz a tejfölt kikeverjük az apróra vágott lestyán és tárkonylevéllel, a szalonnát pedig apró kockákra vágjuk, és ropogósra kisütjük (én ehhez hasaalja szalonnát használtam).
A főzéshez kipróbáltam a Philips Multicookert: a rizottót külön főztem meg, majd egy tíz perces „Fry” (sütés) funkciót használva pirítottam meg a hagymát. Miután belekerült a gépbe az összes hozzávaló, egy 60 perces „Stew” (ragu) programmal főztem készre. Bár nem vagyok a konyhai kütyük nagy barátja, ez a gép kellemes meglepetést okozott: semmi nem égett le benne, és lényegesen szagtalanabb volt a főzés, hiszen „munka közben” csak annyi gőzt enged ki, amennyit szükséges. Az étel melegítésénél is jó szolgálatot tesz: nem ég le, nem szárad ki benne semmi.