A Két Cica Konyhája

Spárgás rizottó mentával és csilivel

Spárgás rizottó mentával és csilivel

 

Ilyen volt/ ilyen lett összeállítás, gasztronómiai felfogásban: ezt hoztam ki a Baldaszti's dining pack-jének tartalmából.

A múlt csütörtökön már beszámoltam Budapest legújabb ínyencközpontjának megnyitójáról (http://ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/04/27/dining_pack_az_inyenckozpontbol), azon belül is kimerítő részletességgel az engem oly boldoggá tevő dining pack tartalmáról. Nem loptam a napot: haladéktalanul elkészítettem, és (hála Mautner Zsófinak, akinek a receptet köszönhetjük) a Szezon Kedvence címmel jutalmaztam a gusztusosan "bedobozolt" spárgás rizottót. Az, hogy menta került be, számomra forradalmi újításnak tűnik, de felmérhetetlenül finom!

Óriási előnye, hogy tényleg készen van bő 25 perc alatt, mégis egy komplett vacsoraélményt biztosít - köszönöm!

 

Hozzávalók:

 

- 25 dkg spárga (fehér vagy zöld)

- 1/2 kávéskanál cukor

- 1 kávéskanál só

- 1 kávéskanál citromlé

- 7 dl víz

- 5 dkg vaj

- 1 salottahagyma, finomra aprítva

- 1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

- 15 dkg Arborio kerekszemű rizottórizs

- 1/2 dl száraz fehérbor

- só, fehérbors

- 3 dkg parmazán, lereszelve

- 10 levél friss menta, finomra aprítva

 

A tetejére:

egy csipet Espelette chili, Boudilli olívaolaj

 

Szükséges eszközök:

2 lábas, reszelő, zöldséghámozó

 

Elkészítés:

 

1. A spárga alsó végéből kb. 2 csm-es részt levágunk, majd a spárgákat zöldséghámozóval meghámozzuk. A végeket és a zöldség héját lábasba tesszük, ráöntünk 7 dl vizet, és a cukorral, sóval és citromlével felforraljuk. Levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk. Ez lesz a rizottóhoz használt "alaplé". A spárga többi részét felkarikázzuk, a sípokat külön tesszük.

2. Másik lábasban felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni.

3. A spárgás levet folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a riszhez adagolni. Mindig csak annyita dunk hozzá, hogy azt a rizs - állandó keverés mellett - felvegye. Sózzuk, hozzáadjuk a fehérborsot. A folyamat összesen 15-20 percig tart. A főzési idő feléneél hozzáadjuk a felkarikázott spárgát. A spárgasípokat hosszában félbevágjuk, és csak a legvégén adjuk a rizshez, hogy ropogós maradjon.

4. Amikor a rizs megpuhult (de még al dente állagú), lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a reszelt parmezánt, végül a vaj másik felét. A mentát (két levél kivételével) finomra aprítjuk és a rizottóba szórjuk. A két levelet vékony csíkokra vágjuk, és a díszítéshez használjuk.

5. Tálaláskor megszórjuk kevés Espelette csilivel, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr772873822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása