A Két Cica Konyhája

Amarántfelfújt barackkal és áfonyával

Amarántfelfújt barackkal és áfonyával

2H0_5917.jpg

 Fotó: Px7 Digital Műterem/Tóth Milán

 

 

Az aztékok kultikus tápláléka citrusokkal, barackkal és áfonyával tökéletes liszt-, tej-, és cukormentes desszert.

 

A böjt utáni hajdinakúrát további, alternatív gabonafélék kipróbálásával folytattam. A böjtös beszámolónál már leírt ízületi problémák után úgy döntöttem, hogy egy ideig egyáltalán nem eszem húst, és a későbbiekben is csak módjával emelem vissza az étrendembe. Már nagyon ki voltam éhezve egy kis édességre (ami nem gyümölcs), de a hagyományos gabonafélék, és főleg a cukor még a húsnál is messzebb űzettek a háztartásból: ezeket az inzulinrezisztencia miatt nem fogyaszthatom (szerencsére Ámon Heni az utolsó bontott zacskós lisztet is hasznosítani tudja az általa pártfogolt szegények körében, így nyugodt lélekkel adhattam túl a készleten).

 

Hogy a húspótlást sütivel fogom megoldani, magam sem gondoltam volna, de új bibliám (Paul Pithchford: Gógyító táplálkozás) ehhez is adott útmutatást. Eredendően olajos magvakban gondolkodtam, ami szintén jó megoldás, csak sajnos nagyon hizlal, és a változások során nem gyarapítani szeretném a plusz kilók számát, hanem csökkenteni. Korábban használtam és vásároltam már amarántot, tudtam, hogy nem a legolcsóbb magocska, de szerencsére találtam bio változatot, magyar gyártótól, jó áron (Klorofill Bt., Kecskemét).

 

De nem kíméllek meg benneteket attól, mit ír a „biblia” az amarántról:

 

„Az amaránt nagyszerűen kielégíti a fehérje- és tápanyagigényt… Jótékonyan hat a tüdőre; magas a fehérje-, az aminosav-, C-vitamin és kalciumtartalma. (Több kalcium, magnézium és szilícium van benne, mint a tejben).”  És még sok mást, de ezek a legfontosabb alapinformációk.

 

És így nézett ki az én felfújtam sütés előtt:

 

 

 2H0_5881.jpg

 Fotó: Px7 Digital Műterem/Tóth Milán

 

Hozzávalók (4 adag):

 

100 g amaránt mag

4 evőkanál amarántliszt

4 csapott evőkanál pattogatott amaránt

4 tojás

4 nagy őszibarack

200 g áfonya

1 citrom héja és leve

4 evőkanál stevia (vagy eritrit)

2 dl víz

1 evőkanál vaj

1 csipet só

 

 

 2H0_5908.jpg

 Fotó: Px7 Digital Műterem /Tóth Milán

 

  1.       Az amaránt magot főzzük a vízben 5-6 percig, majd hagyjuk félig kihűlni.
  2. Két barackot héjastul turmixoljunk össze. Adjuk hozzá a citrom kifacsart levét, reszeljük hozzá a héját, és keverjük el benne a steviát.
  3.        Keverjük össze a megfőzött amaránt maggal, és egy-két órát hagyjuk állni.
  4.        Keverjük simára a tojások sárgáját az amarántliszttel, majd adjuk hozzá a gyümölcs-mag keveréket.
  5.        Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és a sütőrács alá a sütő tepsijébe tegyünk vizet (kb. fél centi magasan).
  6.        A tojásfehérjéből egy csipet sóval verjünk habot, és keverjük hozzá lazán a lisztes-magos-gyümölcsös alaphoz.
  7.        Kanalazzuk a masszát a kivajazott sütőformákba.
  8.        A megmosott, lecsöpögtetett áfonyát keverjük a formában várakozó tésztához.
  9.        A maradék két barackot vágjuk gerezdekre, és díszítsük vele a felfújtat, majd szórjuk meg pattogatott amaránttal.
  10.    Tegyük 25 percre az előmelegített sütőbe, és próbáljuk kibírni, hogy ez idő alatt nem nyitjuk ki az ajtaját. A sütési idő végeztével tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a felfújt, és ha készen van, frissen tálaljuk.

 

 

 

 Klorofill_1 010.JPG

 

További információk az amarántról és más, alternatív gabonaféléről: magamitakartok.hu; ugyanez a FB-on: https://www.facebook.com/magamitakartok/timeline.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr36683869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása