Fotó: Px7 Digital Műterem/Tóth Milán
Az aztékok kultikus tápláléka citrusokkal, barackkal és áfonyával tökéletes liszt-, tej-, és cukormentes desszert.
A böjt utáni hajdinakúrát további, alternatív gabonafélék kipróbálásával folytattam. A böjtös beszámolónál már leírt ízületi problémák után úgy döntöttem, hogy egy ideig egyáltalán nem eszem húst, és a későbbiekben is csak módjával emelem vissza az étrendembe. Már nagyon ki voltam éhezve egy kis édességre (ami nem gyümölcs), de a hagyományos gabonafélék, és főleg a cukor még a húsnál is messzebb űzettek a háztartásból: ezeket az inzulinrezisztencia miatt nem fogyaszthatom (szerencsére Ámon Heni az utolsó bontott zacskós lisztet is hasznosítani tudja az általa pártfogolt szegények körében, így nyugodt lélekkel adhattam túl a készleten).
Hogy a húspótlást sütivel fogom megoldani, magam sem gondoltam volna, de új bibliám (Paul Pithchford: Gógyító táplálkozás) ehhez is adott útmutatást. Eredendően olajos magvakban gondolkodtam, ami szintén jó megoldás, csak sajnos nagyon hizlal, és a változások során nem gyarapítani szeretném a plusz kilók számát, hanem csökkenteni. Korábban használtam és vásároltam már amarántot, tudtam, hogy nem a legolcsóbb magocska, de szerencsére találtam bio változatot, magyar gyártótól, jó áron (Klorofill Bt., Kecskemét).
De nem kíméllek meg benneteket attól, mit ír a „biblia” az amarántról:
„Az amaránt nagyszerűen kielégíti a fehérje- és tápanyagigényt… Jótékonyan hat a tüdőre; magas a fehérje-, az aminosav-, C-vitamin és kalciumtartalma. (Több kalcium, magnézium és szilícium van benne, mint a tejben).” És még sok mást, de ezek a legfontosabb alapinformációk.
És így nézett ki az én felfújtam sütés előtt:
Fotó: Px7 Digital Műterem/Tóth Milán
Hozzávalók (4 adag):
100 g amaránt mag
4 evőkanál amarántliszt
4 csapott evőkanál pattogatott amaránt
4 tojás
4 nagy őszibarack
200 g áfonya
1 citrom héja és leve
4 evőkanál stevia (vagy eritrit)
2 dl víz
1 evőkanál vaj
1 csipet só
Fotó: Px7 Digital Műterem /Tóth Milán
- Az amaránt magot főzzük a vízben 5-6 percig, majd hagyjuk félig kihűlni.
- Két barackot héjastul turmixoljunk össze. Adjuk hozzá a citrom kifacsart levét, reszeljük hozzá a héját, és keverjük el benne a steviát.
- Keverjük össze a megfőzött amaránt maggal, és egy-két órát hagyjuk állni.
- Keverjük simára a tojások sárgáját az amarántliszttel, majd adjuk hozzá a gyümölcs-mag keveréket.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és a sütőrács alá a sütő tepsijébe tegyünk vizet (kb. fél centi magasan).
- A tojásfehérjéből egy csipet sóval verjünk habot, és keverjük hozzá lazán a lisztes-magos-gyümölcsös alaphoz.
- Kanalazzuk a masszát a kivajazott sütőformákba.
- A megmosott, lecsöpögtetett áfonyát keverjük a formában várakozó tésztához.
- A maradék két barackot vágjuk gerezdekre, és díszítsük vele a felfújtat, majd szórjuk meg pattogatott amaránttal.
- Tegyük 25 percre az előmelegített sütőbe, és próbáljuk kibírni, hogy ez idő alatt nem nyitjuk ki az ajtaját. A sütési idő végeztével tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a felfújt, és ha készen van, frissen tálaljuk.
További információk az amarántról és más, alternatív gabonaféléről: magamitakartok.hu; ugyanez a FB-on: https://www.facebook.com/magamitakartok/timeline.