Citromkrémes rizottó spárgával és zöldborsóval
Hozzávalók (4 adag):
A rizottóhoz:
200 g kerekszemű rizottó rizs
5 szál zöldhagyma fehér része
25 g vaj
½ dl Tokaji alma balzsamecet (fehérborral helyettesíthető)
½ liter spárga alaplé
A citromkrémhez:
4 tojás sárgája
50 g vaj
1 kávéskanél reszelt citromhéj
1 teáskanál citromlé
- késhegynyi őrölt gyömbér és fehér bors
1 csipet só
+
150 g zöldspárga
150 g zöldborsó
Elkészítés:
- A spárga végeket letörjük (mindig ott pattan el a szár, ahol a fás résznek vége), majd a borsóval együtt 10 percig pároljuk (én gépet használtam, de ez történhet egy fazékban, párolóbetéten is).
- A spárgavégeket kis darabokra vágva, sóval jól kiforraljuk, majd leszűrjük: ezt használjuk a rizottó készítéséhez.
- Először készítsük el a citromkrémet: a tojások sárgáját keverjük simára a fűszerekkel, a citromhéjjal és a citromlével, tegyük bele a sót, majd a puha vajat hozzáadva vízgőz felett keverjünk belőle sűrű krémet.
- Készítsük el a rizottót: az olvasztott vajon pároljuk meg a karikára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a balzsamecetet, és keverjük, míg a savas, ecetes illat elpárolog. Szórjuk bele a rizst, forgassuk össze, hogy a vajas-hagymás massza bevonja a szemeket, majd az előkészített alaplét merőkanalanként hozzáadagolva, folyamatos keverés mellett készítsük el a rizottót (mindig csak annyi lét adjunk hozzá, amennyi elpárolog, így lesz igazán krémes).
- Ha elkészült, húzzuk le a tűzről és keverjük hozzá a citromkrémet, majd a párolt zöldségeket (a spárgát vágjuk darabokra). Azonnal tálaljuk.
Meglepő lesz, hogy annak ellenére, hogy semmiféle cukor nem került bele, összességében véve édes érzetű fogás készült. Mivel az anyák napi ebéd része volt, nem hiányozhatott az asztalról a gyöngyvirág – sajnos az édesanyám már nem él, de gyerekkorunkban mindig ezzel köszöntöttük. Akkor az Oros-erdőben szedtük az apukánk segítségével, melyet ebben az időszakban sűrű gyöngyvirágszőnyeg borított – de ez a hely csak a Szigetközben élőknek mond valamit.
Emiatt pezsgő is került az asztalra: egy hete kóstoltam először a Törley Excellence Chardonnay extra száraz pezsgőjét, és meglepett, hogy a chardonnay szőlőfajtának köszönhetően ez a tényleg száraz ital milyen kellemes, édes utóízt hagy a szájban – ez járt a fejemben, mikor elkészítettem ezt a rizottót.
Aki szeretne nyerni egy üveggel ebből a nedűből, IDE kattintva találja meg a lehetőséget.