A múlt heti csokipuding sikerén felbuzdulva folytattam a kísérletezést a chia maggal: először egy narancsos vaníliakrém készült, ami ízre nagyon jó lett, megettük természetesen, de viszontlátni én magam sem szeretném: a chia mag ledarálva és beáztatva is szürkés színű, nem festett túl jól a narancshéjjal és a vaníliával. Viszont a mákkal jól el lehet fedni ezeket a szemcséket, és fehércsokival kiegészítve kiváló eredményt értem el. Joghurt helyett lehet használni sűrű kókusztejet is, így teljesen tejmentes lesz. De mindenképpen az édesszájú fogyókúrázók mentsvára!
Fehércsokis mák mousse – laktóz- és glutén- és cukormentes
Hozzávalók (6 adag):
6 ek Happy Harvest chia mag
3 ek Happy Harvest étkezési mák
50 g Happy Harvest aszalt áfonya
50 g friss áfonya
100 g Choceur glutén- és cukormentes fehér csokoládé
2 banán
100 g Gartengold cukormentes almapüré
250 g ENJOY free! laktózmentes joghurt
2 dl Natur Aktiv BIO rizstej
Elkészítés:
- Célszerű a turmixgépben kezdeni a folyamatot, mivel a végén úgyis itt zajlik a készítés folyamatának lényegi része: öntsük bele a rizstejet, kanalazzuk bele a chia magot, és fél órát hagyjuk állni, hogy a chia mag kicsit megszívja magát, és felpuhuljon a héja – így könnyedén homogén állagúra tudjuk turmixolni.
- Közben vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit, és keverjük hozzá a joghurtot – így nem tapad fel az edény falára, és kisebb alapanyagveszteséggel dolgozunk, mert szinte maradéktalanul át tudjuk önteni a turmixgépbe.
- Alacsony fokozaton zúzzuk össze a chia magot, majd adjuk hozzá a mákot, az aszalt és a friss áfonyát, a banánt és az almapürét, majd intenzíven turmixoljuk addig, míg teljesen sima, krémszerű állagot kapunk.
- Adagoljuk tálkákba vagy poharakba, és hideg helyen hagyjuk megdermedni. Utána díszíthetjük ízlés szerint gyümölcsökkel, darált pisztáciával vagy más olajos magvakkal.
A hozzávalókról részletesen a tegnapi bejegyzésben olvashatsz!