A receptválasztásaimból ítélve kelet felé orientálódom – ennek valószínűleg az időjárás és a tájjellegű alapanyagok szerény választéka az oka. Minden esetre a rózsaszín lazac és az illatos, sárga kókusztej mártás jobb kedvre derít, és nagyon finomnak is bizonyult.
Hozzávalók:
- 2 szál ázsiai citromfű
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 nagy fej aprított vöröshagyma
- 1 kk. kurkuma
- 1 kk. csilipor
- 3 ek. olaj
- 4 dl kókusztej
- 3 dl. hal- vagy csirkealaplé
- 25 dkg lebőrözött lazacfilé, felkockázva
- 15 dkg rizstészta
- koriander, zöld citrom
A finomra vágott citromfüvet a fokhagymával, a hagymával, a kurkumával, a csiliporral és egy csipet korianderrel pépesre turmixoljuk. Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, és kevergetve pirítsuk meg benne a fűszerkeveréket. Keverjük hozzá a kókusztejet majd az alaplevet, és forraljuk fel. Akkor sózzuk meg, és tegyük bele a lazacot, és főzzük puhára.
Közben főzzük meg a rizstésztát a csomagoláson található útmutatás szerint. Tálaláskor ízesíthetjük friss korianderrel és zöld citrommal.