Mostanában mindig úgy alakul, hogy este egy kisebb eperszállítmánnyal térek haza, és amit nem eszünk meg, annak más helyet kell keresnem. Már alig várom, hogy egy kicsit konszolidálódjanak az árak, és elkezdhessem a befőzést - tele vagyok új ötletekkel!
Nem tudom eldönteni, e formájában nevezhetem-e tiramisunak ezt a desszertet: kávé helyett házi eperszörpöt, amaretto helyett eperpálinkát használtam, és telepakoltam friss gyümölccsel. A mascarponekrém vaníliás helyett citromos - csak a babapiskóta a régi. Viszont összességében véve nagyon friss, zamatos és könnyű: igazi nyári csemege.
Hozzávalók:
- 2 dl eperszörp
- 4 cl eperpálinka
- 3 tojás
- 3 evőkanál nyírfacukor
- 2 citrom reszelt héja
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg babapiskóta
- 30 dkg friss eper
A szörpöt a pálinkával összekeverjük. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk: a sárgákat a cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájából készült krémhez adjuk hozzá a mascarponét, majd a fehérjét is alákeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
A piskótákat egy tálba fektetjük, meglocsoljuk a pálinkás szörppel, közérakjuk az epergerezdeket, majd rákenjük a krémet. Erre még egy réteget teszünk ugyanígy, majd a tetejét epergerezdekkel díszítjük, és fogyasztás előtt négy órára a hűtőbe tesszük.