A Két Cica Konyhája

Vegeta házilag

Vegeta házilag

 

A vegeta (sajnos) még mindig a leggyakrabban használt fűszerkeverék: én már az előszobában kiszagolom, ha az ételbe került, és ahol ez így történik, biztos, hogy nem kérek enni. Nemcsak azért, mert a szag a középiskolai menzára emlékeztet, ahol az életemben látott legborzasztóbb ételeket próbálták velem megetetni, még csak nem is azért, mert mindennek egyforma íze lesz tőle, hanem mert egyszerűen egészségtelen.

Ha most a konyhapulton végignézek, és elképzelem, hogy ezekből az ínycsiklandó zöldségekből hogyan lesz fakósárga por piros, fekete és zöld szemcsékkel, végleg elmegy tőle az étvágyam. Természetesen nem készülök házi szárításra, egyszerűen összedarálom a hozzávalókat, és sóval tartósítom. Létezik egy másik lehetőség: az egyenként ledarált zöldségeket egy napig szárítjuk, csak ezt követően keverjük össze. Így valóban kevesebb só kell hozzá, és eláll egy dunsztosüvegben a kamrában is, viszont az íze kevésbé lesz intenzív.

Az én módszerem lényege, hogy a zöldségek levét is felszívja a só, így tulajdonképpen ennek kiváltására használom a főzésnél, nemcsak fűszerezésre. Azoknak, akik szoktak ételízesítőt használni, mindenképpen ajánlom: az elkészítése könnyű, és tartósítószerek nélkül kapják ugyanazt az ízhatást.

 

 

 

Kakukkfű sóágyon

 

Készítése nagyon egyszerű, de elsősorban a fás szárú fűszernövények (pl. kakukkfű, rozmaring) esetében célszerű tartósítási mód: a só és maga a fűszer is felhasználható.

 

 

 

A RECEPTET ELSŐ SZAKÁCSKÖNYVEM 213. OLDALÁN TALÁLOD. 

MEGRENDELHETŐ ITT.

 

 

Borító_kicsi.jpg

 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr253207337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alc 2011.09.07. 17:17:20

Sznob. A Vegeta legfontosabb összetevőjét kifelejtetted. LESTYÁN. Használjuk mindenféle levesbe, egytálételbe (hús, bab, stb.). Csak sajnálni tudom aki a jellegzetes illat hatására, csak az elsőszobáig jut. De nekem a Vegetával sincs bajom, Szerbiából jön, és mindig van itthon. Üdv.

khmm... 2011.09.07. 18:36:08

miért lenne sznob a blogger...?
Mert nem akarja tömény műanyag natrium glutamáttal mérgezni a családját?

Nem a lestyánnal van baj, hanem a vegeta vegyszeres alkotórészeivel!

Ha szerbiából jön, ha máshonnan - fölösleges a vegyszer, ha kéznél van a valódi zöldség- fűszernövény, és pikk-pakk elkészíthető.

különvélemény 2011.09.07. 18:39:22

@alc: "Sznob. A Vegeta legfontosabb összetevőjét kifelejtetted. LESTYÁN."

Sznob, a Vegeta legfontosabb összetevőjét kifelejtetted, nátrium-glutamát. :)

HATTYU 2011.09.07. 18:52:30

@alc: nagyon szeretem a lestyánt, de nem mindenbe teszek, ezért azt külön szoktam lefagyasztani. A Vegeta jellegzetes "illatát" az adalékanyagok adják, és ha ez sznobéria, hát vállalom: nem eszem meg.

szobatars 2011.09.07. 18:55:04

@különvélemény:

mindannyian kifelejtettétek a vegeta/delikát8, stb. legfontosabb összetevőjét. a sót! A legtöbb fűszerkeverékben kb. 70 % a só (ráadásul jódózott só) aránya. Szóval minden ilyen fűszerkeverék vásárlásakor gyakorlatilag kb. 800-1000,- Ft/kiló áron sót vesznek az emberek...holott az kb. 30-50 forint...

különvélemény 2011.09.07. 18:58:26

Egyébként nem értem miért kellene nekem szárítani fűszernövényeket, amikor ezt megteszik mások helyettem sokkal komolyabb technológiával, mint amit otthon produkálni tudnék, pl. fagyasztásos szárítás.

különvélemény 2011.09.07. 19:00:23

@különvélemény:
És itt nem, a vegetáról beszélek, hanem simán a szárított fűszerekről.

dibbler 2011.09.07. 19:06:15

Kicsit zavaros, ez most mellette vagy ellene?

Másrészt ha a glutamát a 6-ik íz, nem kell nagy ész ahhoz, hogy megjósoljuk a 7-ik ... x-ik ízt is. Modern high tech kémia.

Majd azokra is fujjogunk? A technikai fejlődés feltartóztathatatlan.

t.peter 2011.09.07. 20:00:51

Én se értem, miért ez a nagy ellenszenv. Sajnos bármilyen cucc, boltban kapható alapanyag vagy hozzávaló esetében írhatnál ilyen posztot. Mindent megtermelni otthon, ellenőrzött körülmények között meg lehetetlen. De ha otthon is termesztesz mindent, akkor is szükség van növényvédelemre. Ha ezt el akarod kerülni, locsolnod akkor is kell, ha vegyszermentesen akarsz, akkor ezt nem csapról teszed, de az összegyűjtött esővíz is tele van minden trutyival, ... szóval felejtős.

Nem használok mindenhez, vagy bármihez ételízesítőt, de van, amihez igen. Olyankor azzal főzök, de akkor sem abból. Szerintem arra, amire való, arra pont jó.

Egyszer megpróbáltam csinálni ilyen házi vegetát, de rettenetesen sós lett, viszont megpenészedett. Biztosan én rontottam el valamit, de azóta nem próbálkoztam.

t.

doubting thomas 2011.09.07. 20:19:47

A szerencsések tavasztól őszig a kertben termő friss zöldfűszerekkel főznek. 1,5 négyzetméteren elfér annyi, hogy a család fogyasztáson kívül még cserélgethetsz is fűszereket erre-arra amiből máshol van túlkínálat. Ősz elején ezeket szárítva vagy ecetbe téve (tárkony) lehet tartósítani (a lestyánt is) és varázslatos ízeket létrehozni a konyhában tél közepén a társaság örömére.

Önmagában a vegeta, a különféle zöldséges és húsleveskockák íze nem visszataszító de ha egy mód van rá, kerülöm.

Csak tiszta forrásból, Na-glutamát nélkül.

Ízfokozóként só a király.

különvélemény 2011.09.07. 20:31:14

@doubting thomas:
Értelmes mennyiségben az MSG-vel sincs gond.
A szójaszósz például "tiszta forrásból" tartalmaz jó sokat, tehát aki fél az MSG-től, az ne egyen egy falatot sem Ázsiában.

2011.09.07. 20:50:41

@doubting thomas: ezeket én is alkalmazom, sőt tegnap és a múlt héten posztoltam is belőle.

Müszélia 2011.09.08. 08:04:45

zöldséges savanyúság:
1 kg bármilyen friss zöldségféle (répa, karalábé, paradicsom, zeller, hagyma, stb.)
6 dl citromlé
1-1 kiskanál őrölt mustármag, őrölt gyömbér, kardamom, feketebors, csípős paprika, szegfűbors, kurkuma, só
A megtisztított zöldséget vágjuk egészen kis darabokra, áztassuk sós vízben 6 órán át, Csöpögtessük le a vizet, tegyük a zöldséget egy tiszta befőttesüvegbe. Fedjük le, és tegyük félre 2 napra. Keverjük össze a citromlevet, fűszereket, sót, majd főzzük 20 percen át. Hűtsük le, és öntsük az üvegben levő zöldség tetejére. Zárjuk le az üveget, és tegyük néhány napra meleg, világos helyre.
ez természetesen egy indiai recept.

jet set 2011.09.08. 10:09:16

@szobatars: Pontosan. Gyakorlatilag sót veszel. Én azért is utálom, mert annyira sós, hogy nem lehet vele rendesen fűszerezni. Vagy elsózóm a kaját vagy nem lesz íze. Én ezért nem is használom.

2011.09.08. 15:35:42

@Müszélia: köszönöm, feltétlenül kipróbálom! Elnevezhetem Müszéliának? :-)

Müszélia 2011.09.09. 06:37:09

@Két Cica: müszélia vagy müszi. aranyos vagy.

nem akar az ökörcsorda legelni 2011.09.09. 17:50:19

Ha nem a saját kiskertjében termeli az ember a zöldségeket, akkor legalább annyi vegyi anyag van az általa szárításkor felhasznált zöldségben, mint a vegetában. Persze a piacon megvásárolt zöldségre nem nyomtatják rá, hogy ezzel és ezzel a növényvédő szerrel készült :) Amúgy én nem hibáztatom a termelőket, vegyszer ide, vagy oda az emberek jobban szeretik elfogadható áron megvenni a szép árut, mint drágábban a nem annyira impozánsat és egyelőre még ritka, hogy a bio ugyanolyan külső jellemzőkkel bírna, mint ami nem az.
A magam részéről én nem használom, de ha mondjuk elmegyek valakihez aki azzal főz nem fogom visszautasítani az ebédre való invitálását, ha egyébként a kaja rendben lenne.
süti beállítások módosítása