A Két Cica Konyhája

Karaj vagy tarja?

2014.4.05. 18:23
Karaj vagy tarja?

YI5M3982.jpg 

 

 

Felkészülés a vasárnapi választási eredményváró bulira.

 

Mivel az időjárás bíztatóan alakul, olyan húsokat vásároltam, amit adott esetben a kerti grillen is meg lehet sütni, de ha mégis esik az eső, gyorsan és tökéletesen elkészül a sütőben is - nem utolsó sorban pedig jól előkészíthető: a pácokat előre összekevertem, fél órával sütés előtt teszem bele a hússzeleteket, így csak a köret összeállítása igényel némi előkészítést.

 

Bár én magam a húsvéti sonkával kezdem meg újra a húsevést (szigorúan betartom a nagyböjtöt), másokat nem kárhoztatok arra, hogy velem tartsanak. Mivel ez idő alatt kevés hús kerül a konyhámba, egészen megörültem a feladatnak, hogy ezzel foglalkozhatok.

 

Bár egy hete elköltöztem Budapestről (igaz, hogy csak 60 km-re), kissé eltanácstalanodtam, mikor a húsvásárlásra került a sor: az üzletekben kapható húsok minősége, eredete nagyon változó. Még gyakorlott háziasszonyként is szívesebben hagyatkozom megszokott, régi hentesemre, így némi baráti segítséget is igénybe kellett vennem ahhoz, hogy az alapanyag időben elérkezzen hozzám. Így alakult, hogy a két recept kétféle húsból készül: azt mondtam a telefonban, hogy karajt vagy tarját kérek… A kissé zsírosabb tarja hagyományosabb fokhagymás, a karaj narancsos-csilis pácot kap,  mielőtt beteljesíti végzetét.

 

Receptek:

 

 

 

 YI5M3974.jpg

 

 

Csilis-narancsos pác, 6 szelet húshoz:

 

 

6 evőkanál gyömbéres csiliszósz

6 evőkanál olaj

1 evőkanál szirupos narancshéj

2 evőkanál osztrigaszósz

1 grape fruit leve

1 lime leve és ½ kávéskanálnyi reszelt héja

 

 

A húst besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A pácot egy nappal előbb összekeverjük, majd sütés előtt fél órával beleforgatjuk a karajszeleteket, és a hűtőbe tesszük (ez az idő lehet hosszabb, de maximum egy éjszakát javaslok).

 

Sütés előtt lecsöpögtetjük a hússzeleteket, és a parázs fölé, a grillrácsra helyezzük. Ha erre nincs lehetőség, mindkét oldalukat átsütjük egy forró serpenyőben, majd tűzálló tálba fektetjük őket. Ráöntjük a páclevet, és lefedve, előmelegített 160 fokos sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

 tarja1.jpg

 

 

 

Gyömbéres-fokhagymás pác só, 6 szelet húshoz:

 

 

6 gerezd fokhagyma

Friss, reszelt gyömbér (6 cm-es darab)

só, frissen őrölt feketebors, őrölt kömény

 

 

A fokhagymát összezúzzuk, összekeverjük a reszelt gyömbérrel, a sóval és a fűszerekkel, majd állni hagyjuk a keveréket.

 

Sütés előtt fél órával a hússzeletek mindkét oldalát bedörzsöljük a pác sóval – ha nem grillezzük, előbb egy forró serpenyőben mindkét oldalukat átsütjük, majd egy tepsibe fektetjük, nagyon kevés vizet öntünk alá, és lefedve, előmelegített 160 fokos sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

 

 Reteksaláta 006.JPG

 

 

 

Köret: Tavaszi grillsaláta

 

 

Vajretek, reteklevél és négyborsos, zöld currys uborkamártás

 

 

Aki még nem kóstolta a retek szárát-levelét, annak elmondom: ugyanolyan íze van, mint a reteknek, aki  tehát szereti ezt a zöldséget, minden részét elfogyaszthatja, ha az friss és egsézséges. Szerintem ez az egyik legjobb idényjellegű grillsaláta, de én magában, pirítóssal is szeretem.

Új szerelmem a zöld curry - a curryt korábban is kipróbáltam már uborkával, de ennyire nem illettek össze, mint a zöld változattal. Ez az ízhatás kiváltja a fokhagymát, nem olyan "ragaszkodó", és nem uralkodik el annyira a többi összetevőn.

 

 

Hozzávalók:

 

 

1 csomag hónapos retek a levelével együtt

1 kígyóuborka

3 deci zsíros tejföl vagy görög joghurt

1 teáskanál négyborsos fűszersó

1 teáskanál  zöld currypor

 

 

A zöldségeket megmossuk, leszárítjuk. A vajretket felszeleteljük, majd gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk  - le is reszelhetnénk, de akkor hamar megpuhul és levet enged, így viszont friss és roppanós marad. A retekszárat és a levelet is felaprítjuk.

 

A kígyóuborkát lereszeljük. Én nem szoktam kinyomkodni, mert az uborkalé egészséges, most ráadásul öntetként funkcionál, tehát nem baj, ha egy kicsit híg lesz a mártás. A simára kevert tejföllel elegyítve beletesszük a fűszersót és a curryport, majd a darabolt retekre öntjük.

 

 

 

Tálaláskor pirítós és fehér bor is dukál hozzá – így bárki nyeri a választásokat, a közérzetünk garantáltan jó lesz.

 

 

 

 400x400px.jpg

 

 

 

További információk:

 

Éljen a disznóhús!

Karaj vagy tarja? - http://www.magyarsertes.hu/receptek.html?page=karaj

www.voroshus.hu

https://www.facebook.com/amcvoroshus

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr325953167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása