A Két Cica Konyhája

A legbájosabb francia desszert

A legbájosabb francia desszert

Madeleines_plated_IMG_3285.jpg

 

 

A Madeleine egy nagyon egyszerű reggeli vagy teasütemény, aminek a kultusza nagyobb, mint ő maga. Ebben sokat segít, hogy kedves, női nevet kapott készítőjéről, Madeleine Poulmier-ről, egy XIX. századi cukrászról, akiről egyes források azt írják, hogy Stanisław Leszczyńskinek, XV. Lajos király vejének a szakácsa volt. De a Larousse Gastronomique két más lehetőséget is említ.

 

A Madeleine minden esetre egy könnyen elkészíthető, jól variálható desszert, melyet a képen látható, jellegzetes, kagylóhéjra emlékeztető formában sütnek ki. Sütés után be szokták vonni vékony lekvár réteggel, majd kókuszreszelékbe hempergetve, a tetején egy szem cukrozott cseresznyével kínálják.

 

Az élet ízei című filmben az alaprecept szerepel: 

 

 

Hozzávalók:

 

 A sütőformák előkészítéséhez:

30 g finomliszt
30 g vaj

 

 

A tésztához (kb. 30 darab):


170 g vaj
360 g finomliszt
240 g cukor
4 db tojás
60 ml tej 
10 g sütőpor
1 teáskanál reszelt citromhéj

 

 

Elkészítés: 

 

 

1. Melegítsük elő a sütőt 240 ° C-ra.
2. Először készítsük elő a sütőformát: olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben közepes lángon. Kenjük ki a Madeleine formákat vajjal és tegyük a hűtőbe, 1-2 percre. Vigyünk fel egy újabb réteg vajat, majd szórjuk ki a formákat liszttel és tegyük félre.

3. Állítsuk össze a tésztát: olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben közepes lángon,  és hevítsük, míg barnás színt kap, majd  tegyük félre.
4. Szitáljuk össze  a lisztet és a sütőport, kétszer egymás után.

5.  Keverjük össze a reszelt citromhéjat és a cukrot egy nagy tálban, és adjuk hozzá a tojásokat. Habverőgéppel keverjük, míg a tojás halványsárga színt kap, és bársonyos csíkot húz, ha a gépet kiemeljük a masszából.

6. Öntsük hozzá a tejet, és keverjük simára.

7. Szitáljuk hozzá a tojásos keverékhez a lisztet,és egy fakanállal vagy szilikonlapáttal keverjük bele.

8. Az olvasztott vajat először 2 evőkanál tésztával keverjük össze, majd így adjuk a tésztához, és keverjük homogénre. 

9. Fedjük le a tálat, és pihentessük a tésztát a hűtőszekrényben legalább egy óráig (vagy akár egész éjszaka, ha reggelihez sütjük).

10. Kanalazzuk a tésztát egy habzsákba, és használjuk a legnagyobb áteresztésű habcsövet - ezzel töltsük meg az előkészített Madeleine formákat.

11. A megtöltött formákat tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 5-6 percig, míg felpúposodik a tészta,majd vegyük le a hőmérsékletet 200 fokra, és süssük további 3-4 percig.

12. A sütőből kivéve szedjük ki a formából, és rácsra téve hűtsük ki, de melegen is fogyasztható. 

 

 

 

JÁTÉK! Nyerj páros mozijegyet!

 A "nyár filmje" tiszteletére az előttünk álló hét a francia konyha jegyében telik majd  a blogon. Minden nap megismerhettek egy-egy klasszikus francia receptet, egy kis "indiai csavarral". Azok között, akik követik a sorozatot, és megosztják a bejegyzéseket itt, a blogon és a Facebookon is,  és megírják kommentben, melyik filmben látták már Helen Mirrent, augusztus 9-én kisorsolunk 5 páros mozijegyet a film premier előtti vetítésére.

FB játék itt.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr326577057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása