A "Delicatessen with love" című fotósorozatot nézegetve, melyben Gabriele Galimberti olasz fotós utazásai során nagymamákat örökített meg a világ minden táján, akik a kedvéért megfőzték unokáik kedvenc ételeit, bennem is felidéződött az az idő, mikor még volt kinek nyafogni a sparhelt mellett kuporogva, hogy "mama főzzél nekem..." - például szilvás gombócot. És sok minden mást is, persze, a gombócra talán azért emlékszem jobban, mert ennek a készítésébe már egészen kicsi koromban bekapcsolódhattam. Most ráadásul pont időszerű - nekünk apró besztercei szilvánk termett, két nagy szilvafán, így az augusztus vége-szeptember volt a családi szilvaszezon - most is ezt szeretem a legjobban.
Én is főzök minden évben szilvás gombócot, és a tészta receptjén soha nem változtatok. Az, hogy fahéjas cukorba hempergetem a megmosott szilvákat, mielőtt a gombócba kerülnek, nagymamai hagyaték, ahogy az is, hogy a prézlibe darált, pirított diót keverek. De a szilvamag helyére nem félbevágott kockacukrot, hanem finom fekete csokidarabkákat szoktam dugdosni, és a dió egy részét pirítás után csak durvára vágom, nem darálom le - ezzel szoktam a tányéron pluszban megszórni a gombócokat. Készíteni is, enni is imádom: ilyenkor mindig arra gondolok, milyen jó, hogy ennyi mindent megtanultam a nagymamáimtól, mert így nemcsak az emléke maradt meg ezeknek ízeknek, hanem a lehetőség is, hogy bármikor élvezhetem. És közben jó rájuk visszaemlékezni...
Hozzávalók:
1 kg főzőburgonya (pl. Ella)
25 g vaj
1 csipet só
400 g fehér búzaliszt
200 g dió
50 g zsemlemorzsa
100 g porcukor
1 teáskanál fahéj
100 g 70%-os fekete csokoládé
1. A krumplit megtisztítva, apróra vágva puhára főzöm, majd áttöröm.
2. Egy csipet sóval és a vajjal pépesre keverem.
3. Apránként, szitálva adom hozzá a lisztet, és mindig jó átgyúrom, ha beleszitálok egy adagot, hogy szép homogén tésztát kapjak. Akkor jó, ha már teljesen összeáll, és labdát tudok készíteni belőle, de még finom laza a szerkezete, nem tömött - akkor ragadós, "fojtós" lesz a gombóc.
4. Közben egy nagy fazékban vizet forralok.
5. A szilvát kimagozom, és a magok helyére csokoládé darabkákat dugdosok. Aztán a gyümölcsöt meghempergetem fahéjas porcukorban.
6. Egy deszkán enyhén alálisztezve kisodrom a tésztát, és kb. 10x10 cm nagyságú kockákra vágom.
7. A kocka közepébe helyezem az előkészített szilvát, és kézzel gombócokat formázok belőle.
8. A forrásban lévő vízbe dobom, és 3-4 percig főzöm - ha feljön ívíz színére, szűrőkanállal kiszedem, és a darált, pirított dióval elkevert zsemlemorzsába hempergetem.
9. A tálon megszórom még a durvára vágott dióval, és fahéjas porcukorral is.