Bár a tavaszi időjárás a várakozáson alul teljesít, a fedett teraszon már be lehet üzemelni a grillsütőt. Bevallom, ilyenkor szívesebben teszem, mint a nyári hőségben – bár új szerzeményem, az elektromos grill megment a parázs mellett süléstől-füstölődéstől. Tudom, urbánus nyűgök ezek, de én nem szeretem…
A alábbi ebéd előkészítéssel-pácolással együtt nagyjából egy óra alatt készült el, közben párhuzamosan használtam a karácsonyra kapott párolót és a grillezőt: a menü csirkemell, spárga, cukkini és párolt köles édesköménnyel. A zöldségeket is előpároltam, sőt egy könnyű marinádot is kaptak sütés előtt. Sosem tudtam értelmezni gasztronómiai szempontból a nyersen grillezett zöldséget: belül nyers, kívül égett, és teljesen ízetlen… Összességében véve igazán finom zöldségköretet nehéz készíteni, ha szeretnénk, hogy ízes legyen, és egyúttal megőrizze beltartalmi értékeinek egy részét. Erre tettem most kísérletet, főfogásnak pedig a legkézenfekfőbb és leghálásabb alapanyagot, a csirkemellet választottam.
Hozzávalók (4 adag):
500 g filézett csirkemell
250 g natúr joghurt
A páchoz: egy gerezd zúzott fokhagyma, 2 cm reszelt friss gyömbér, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 1 teáskanál citromlé, ½ kávéskanál só
250 g zöld spárga
3 kis cukkini
A marinádhoz: 5 evőkanál napraforgó olaj (hőkezelt), 1 kávéskanál szárított kakukkfű, ½ kávéskanál fehér bors, ½ gerezd reszelt fokhagyma
250 g köles
½ apróra vágott édeskömény gumó
só
4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 teáskanál friss kakukkfű, 1 teáskanál friss petrezselyem (apróra vágva)
50 g vágott mandula
Elkészítés:
- lépés: Zöldségpárolás: az edény használata rendkívül egyszerű: Fel kell tölteni az alsó tartályt tiszta vízzel, majd rátenni a párolóedényeket. Alul éri a legforróbb gőz, így ide került a cukkini egyenletesen felkarikázva. Fölé a zöldspárga, majd a legfelsőbe, a rizspároló edénybe tettem az apróra vágott édesköménnyel elkevert, sózott kölest – a tálkát is fel kell tölteni annyi vízzel, hogy ellepje. 10 perc párolás után kivettem a cukkinit és a spárgát, amit beleforgattam az előkészített marinádba (olaj, kakukkfű,fehérbors, fokhagyma), a kölest további 20 percig pároltam.
- lépés: Mindeközben a csirkemelleket felszeleteltem, enyhén átklopfoltam. Kikevertem a joghurtos pácot (joghurt, só, reszelt fokhagyma, gyömbér, kevés citromlé és reszelt citromhéj), beleforgattam a hússzeleteket, és a hűtőbe tettem 15 percre.
- lépés: A kölest melegen tartva, elkezdtem kisütni a húst és a zöldségeket a kontakt grillben illetve a grill lapon. A húsról le kell kaparni a joghurtos pácot, mivel az gyorsan megég, a zöldségről csak le kell rázogatni az olajat. Maximális fokozatra állítva sütöttem, percek alatt elkészült. Mivel a kontakt grill kivezeti a kisült zsírt, nem árt a kivezető rés alá valamilyen edényt helyezni – én sajnos elfelejtettem, de a fém asztalkában szerencsére nem tett kárt.
- lépés: Végül a kölest meglocsoltam egy kis extra szűz olívaolajjal, kevertem hozzá kevés friss kakukkfüvet és petrezselymet, és a grillezett cukkini egy részét kockára vágva, megszórtam egy kis vágott mandulával, majd a frissen kisült hússal és zöldségekkel ettük meg.
A munkához használt gépek:
Russell Hobbs Cook@Home pároló
Russell Hobbs Vendégváró grill és sütőlap
Használatukról az Instagram profilomban láthattok videókat is!