Nemrégiben látogatást tettem a Café Frei és az Aldi rendezvényén, ahol megkóstoltam közös fejlesztésüket, a csokis-mogyorós és a szilvás gőzgombóc ízű kávét. A szilvás (a gőzgombóc csak asszociáció) espresso formájában, a csokis-mogyorós lattéban ízlett jobban (ezt rizstejjel ittam).
A csokis-mogyorós lattét ízlelgetve, beszívva az illatát egyértelműen valamilyen karakteres ízű süteményre asszociáltam és el is kezdtem lapozgatni a fejemben a belső receptfüzetet, mihez kapcsolhatnám hozzá ezt az ízvilágot.
Évek óta kedvencem a banános kávéturmix, csokis banánkenyeret is gyakran sütök, már a hazaúton e kettő kombinációján gondolkodtam. Eszembe jutott még a nagymamám kávétortája is, ami főzött és darált szemes kávét egyaránt tartalmaz.
Mivel haza is jött velem a kávékból egy-egy csomag, nem volt akadálya a kísérletezésnek: mostanában „mindenmentes” receptek fejlesztésével foglalkozom, így nemcsak az alapreceptet kellett „összegondolni”, hanem azt is, mivel váltom ki benne a hagyományos alapanyagokat.
Egy ízben nagyon gazdag, tömör textúrájú banánkenyér lett a végeredmény, ami több napon át tartotta az állagát: nem száradt ki, nem hullott szét morzsáira, csak egyszerűen elfogyott…
Elkészítés: 65 perc + a chia mag áztatása
Nehézség: 3
Hozzávalók (12 szelet):
100 g barna rizsliszt
100 g kölesliszt
50 g mogyoróliszt
50 g méz (vagy melasz, esetleg cukor, vagy 25 g eritrit)
50 g étcsokoládé
50 g erdei mogyoró
3 banán
1 dl főzött kávé
10 evőkanál olaj
10 evőkanál növényi tej (a legjobb a mogyoró)
2 evőkanál darált kávé
2 evőkanál chia mag
1 evőkanál vaníliakivonat
1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
3 cl almaecet
Elkészítés:
- A chia magot beáztatjuk a főzött kávéba kb. 2 órára, hogy a szemek megduzzadjanak és zselés állagot kapjon a keverék.
- A szódabikarbónát összekeverjük az almaecettel.
- Először a feldarabolt banánt és a kávéba áztatott chia magot tesszük a robotgépbe, és elkezdjük pépesíteni.
- Ehhez adjuk hozzá a folyékony összetevőket: a mézet, az olajat, a növényi tejet, az almaecetbe kevert szódabikarbónát, a vaníliakivonatot.
- A száraz hozzávalókat: a háromféle lisztet és a darált kávét összekeverjük és kanalanként adjuk hozzá a banános masszához.
- A végén keverjük bele az apróra vágott csokit és a mogyorót – a robotgépet állítsuk nagyobb fokozatra, hogy ne maradjon darabos. Krémes állagú tészta lesz a végeredmény – ha túl merev a massza, egy kis növényi tejjel érdemes lazítani.
- Sütőpapírral kibélelünk egy hosszúkás sütőformát és belekanalazzuk a kapott masszát. Egy banánt hosszában kettévágunk és a tetejére helyezzük.
- 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 45 percet sütjük (a végén tűpróbával ellenőrizzük az eredményt)
- Szeletelés előtt sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Recept, fotó, szöveg: Bezselics-Békési Ildikó