Vagy ti hogy neveznétek egy süteményt, ami három adag feketekávét és négy kanál őrölt kávét tartalmaz, és mindössze tíz szeletből áll? És a kávélikőrt, mint gyújtózsinórt nem is említettem...
Csak nem Likőrös kávétortának?
A héten új formával leptem meg Dorkát, de nem sikerült zavarba hoznom: egy órára elvonult vele a konyhába, és ezzel a steppelt képződménnyel került elő. Ezzel a tortával folytatjuk hát a játékot.
A receptet olvasva ne lepődjetek meg: mikor nekiálltam, voltak pontok, mikor én is azt hittem, a kukának dolgozom, és mégsem... Egy igazán masszív, jól konstruált, finom, harmonikus torta állt össze a folyamat végén.
Tészta:
- 25 dkg cukor
- 5 egész tojás
- 2 dkg + 2 ek. őrölt kávé
- 20 dkg liszt
A 2 dkg kávéból 2 dl kávét készítünk, majd a cukorral sűrű sziruppá főzzük. Az 5 tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lassan hozzákeverjük a szirupot, majd egyenként a tojássárgákat. Végül beletesszük a lisztet és a 2 evőkanál őrölt feketekávét. Sütőpapírral kibélelt formába öntjük, és lassú tűzön/180 fokos sütőben készre sütjük. Három lapra vágjuk.
Krém
- 25 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 2 dkg + 2 ek. őrölt kávé
- 20 dkg vaj
- 2 ek. liszt
- 3 cl kávélikőr
A cukorból és 1 dl kávéból szirupot főzünk, majd besűrítjük a tojássárgájával és a liszttel. Ehhez hozzáadjuk az őrölt kávét, a likőrt, végül belekeverjük a vajat. Ezzel töltjük meg a tortát, és a felületét is bekenjük vele a díszítés előtt.