A legegyszerűbb őszi alapanyagokból - mint például a lencse és a sütőtök - egzotikus, száz-ízű salátát varázsolhatunk az asztalra: ha lencsefőzés helyett egy jó minőségű konzervet választunk, az elkészítés ideje 20 perc alatt lesz. Nekem ez az egyik őszi kedvencem, mindenképpen próbáljátok ki!
Elkészítés: 60 perc (lencsefőzéssel együtt)
Nehézség: 2
Hozzávalók (4 adag):
200 g barna lencse
400 g sütőtök
5 szál újhagyma (250g)
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor korianderzöld
2 evőkanál olaj a sütéshez
1 babérlevél
1 teáskanál só
Az öntethez:
1 kávéskanál római kömény
1 kávéskanál őrölt fekete bors
½ kávéskanál ánizsmag
½ kávéskanál őrölt koriander
1 teáskanál méz
1 evőkanál citromlé
4 evőkanál mogyoróolaj
1 csipet só
Elkészítés:
- A lencsét előző este áztassuk be. Másnap szűrjük le, és hideg, sós vízben, a babérlevéllel megfőzzük, odafigyelve arra, hogy ne főzzük szét a szemeket.
- A sütőtököt vágjuk kockákra, és süssük meg az olajban.
- Keverjük össze az öntet hozzávalóit.
- A lencsét keverjük össze a sütőtök kockákkal, a vékonyra felkarikázott újhagymával, a petrezselyemmel és a korianderrel, és locsoljuk meg az öntettel.
- Tálalás előtt fél órára tegyük be a hűtőbe, hogy egymásra találjanak az ízek.
Ez a fogás a tavaly megjelent Négy Évszak receptjei c. szakácskönyvemben található.