
Hozzá narancsos mascarpone öntet és forró puncs guatemalai rummal.
Hétfőn délelőtt a Duna Televízió Család - barát magazinjának stúdiójában vendégeskedtem, ahová egy kis megkésett ádventi hangulatot próbáltam varázsolni. Fekete-fehér csokis kísérleteim újabb mérföldkőhöz érkeztek: most a hagyományos kuglófreceptet variáltam át a segítségükkel - sikerrel. A narancsos mascarpone öntet igazi telitalálat hozzá, a puncsot pedig egyszerűen imádom -főzni és fogyasztani is. Most a fehér bort kicseréltem narancslére, viszont a szükségesnél egy kicsit több rumot tettem bele. Nem mondom, hogy nem rezdült meg a kezem egy pillanatra, mikor a 23 éves Zacapa rumot elkezdtem beleönteni a puncsba - de fő a minőség, gondoltam (és nem volt itthon más). Sajnos, szép fotókat nem tudtam készíteni adás közben, de a Duna TV weboldalán a délelőtti idősávban, 10 és 11 óra között visszakereshető a felvétel, ahol láthatók az elkészült finomságok is.
Receptek:
Fekete-fehér csokoládés kuglóf
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 4 tojás
- 25 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 1 sütőpor
- 10 dkg vaj
- 100 g fehér csokoládé
- 1 kávéskanál szerecsendió
- 100 g fekete csokoládé
- 1 evőkanál kakaó
- Vaníliás porcukor a beszóráshoz
Elkészítés:
A tojások sárgáját a vajjal és a cukorral simára, folyósra keverjük, utána beletesszük a sütőporral elkevert lisztet és a tejet, majd belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezt követően elfelezzük a tésztát: az egyik felébe belekeverjük a vízgőz felett felolvasztott fehér csokoládét és a szerecsendiót, a másikba a fekete csokoládét és a kakaót, majd a kilisztezett kuglófformába öntjük: alulra a fehér, felülre a fekete csokis tészta kerül. Kb. fél órát sütjük 180 fokos sütőben majd kiborítva a sütőedényből rácson kihűtjük. Ha félig kihűlt, megszórjuk porcukorral.
Narancsos mascarponés sajtmártás
- 1 tojássárgája
- 1 narancs reszelt héja
- 50 g porcukor
- 100 g mascarpone
- 3 deci narancslé
A tojássárgáját gőz felett keverjük simára a cukorral, adjuk hozzá a narancshéjat és a mascarponét, majd hígítsuk fel a narancslével. Tegyük a hűtőbe egy órára, és a kuglóffal együtt, öntetként tálaljuk.
Ádventi puncs
Hozzávalók:
2,5 dl vörösbor, 2,5 dl narancslé, 1,5 dl rum, 50 dkg cukor, 2 db citrom, 2 db narancs, 5 dl víz.
Elkészítés:
A gyümölcsöket megmossuk, leszárítjuk, majd mindkettőt hajszálvékonyan meghámozzuk. Az 5 dl vizet a héjakkal felforraljuk, ezután hozzáöntjük a bort és a rumot. Beleszórjuk a cukrot, és éppen csak forráspontig melegítve, belecsavarjuk a citrom és a narancs levét is. Jól összekeverve, és forrón tálaljuk.