A Két Cica Konyhája

Ünnepi desszertek feketén-fehéren

Ünnepi desszertek feketén-fehéren

Creme brulée, mousse, csokigolyó, krémtorta, kuglóf és brownie fekete és fehér csokiból.

 

Az elmúlt év során sokat kísérleteztem azzal, hogy ugyanazokat a csemegéket elkészítettem fekete és fehér csokoládéból. Kezdetben a fehéret alulértékeltem, hiszen a csokoládé legértékesebb összetevője, a kakaó hiányzik belőle, de a fehércsokis édességek meglepő sikere mind az olvasók, mind a kóstolók körében meggyőzött egyenértékűségéről. A kétféle csokival való munka során arra kell odafigyelni, hogy ha alapreceptünk fekete csokoládéra íródott, a fehér csokival készülő verzióban a vaj és a cukor mennyiségét csökkenteni kell.

A tésztafélék, például a brownie vagy a kuglóf az eredeti recept szerint készülnek, de arra fel kell készülni, hogy a végeredmény egy kicsit különbözik majd a megszokottól: a fehér csokis rész habosabb, könnyebb, a fekete pedig a brownie-hoz hasonlóan kicsit törékenyebb - tehát nem lesz olyan homogén a tészta, de szerintem ez a kontraszt az általam kipróbált sütemények esetében az összhatás előnyére vált.

 

Fehér csokis creme brulée levendulával

 

 

Hozzávalók:

 

-          300 g fehér csokoládé
-          5 deci tejszín
-          4 tojássárgája
-          1 evőkanál friss vagy szárított levendulavirág
-          Porcukor a beszóráshoz
 

 

Töltelék: vízgőz felett felolvasztjuk a fehér csokit, és hozzákeverjük a tejszínhez, majd hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját. Beletesszük a levendulavirágot (akit zavar a virágok látványa, előzetesen felforralhatja velük együtt a tejszínt, és leszűrve teszi a krémbe, vagy használhat levendulaszirupot, esetleg kivonatot is, de ez az összetevő el is hagyható, vagy más fűszerrel helyettesíthető).
 
 
A krémet 5 db tűzálló tálkába öntjük. Ezeket peremes tepsibe helyezzük, és forró vizet öntünk alá. Betesszük az előmelegített sütőbe (170 fok) és szilárdulásig sütjük (kb. 30 perc). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Ezt követően a krém tetejére kristálycukrot szórunk és a sütő legfelső részében, grillrácson addig sütjük, míg a cukor karamellizálódik.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr733467061

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása