A Két Cica Konyhája

Tojáslikőr ötféleképpen

Tojáslikőr ötféleképpen

 

Mindig viccesnek tartottam, hogy a (szerintem) legnőiesebb likőrfajta holland eredetijét Advocaatnak, azaz ügyvédnek hívják: most utánanéztem, honnan ered az elnevezés. A legenda szerint a likőr azért kapta ugyanazt a nevet, mert aki kortyolgatja, egy idő után olyan sokat beszél, mint egy igazi ügyvéd. Aki szereti a tojáslikőrt, tudja, hogy nagyon nehéz abbahagyni, mert elég alattomos ital: eleinte a selymes, lágy ízt élvezzünk csak, aztán kicsit melegünk lesz,  és viszonylag sok idő elteltével  mutatja meg "mit tud" - mikor gyakorlatilag már késő... Tehát nem árt odafigyelni, és mértéket szabni a fogyasztásnak.

 

Számomra a tojáslikőr elkészítése az ünnepi készülődés fénypontja: egy héttel előbb állítom össze, mikor már "testközelbe" kerül a karácsony. Ha akarnám, sem tudnám elbliccelni: ez az egyik hagyományos ajándékom a barátaimnak, és elég sokan számítanak rá. Az idén mellőztem a tejet, és egy narancsos változattal fogom meglepni őket, de a kedvetekért összegyűjtöttem négy további receptet is, melyet az elmúlt egy év során tettem fel - ezek tejjel készültek, tehát közelebb állnak az eredeti megoldáshoz.

 

Narancsos tojáslikőr

 

Hozzávalók:
5 tojássárgája
15 dkg vaníliás porcukor
10 dkg akácméz
3 szem csillagánizs
5-5 szem szegfűbors és szegfűszeg
6 dl narancslé
2,5 dl konyak
reszelt narancshéj
 
 
Első lépés: felforraljuk a narancslét a fűszerekkel és a reszelt narancshéjjal együtt, majd hagyjuk kihűlni, ezt követően leszűrjük és belekeverjük a mézet. Az öt tojássárgáját vízgőz felett simára keverjük a vaníliás porcukorral, hozzáöntjük a konyakot és a kihűtött, leszűrt mézes-fűszeres narancslét. Üvegekbe tesszük, és hűtőben tároljuk - legalább öt napig hagyjuk állni, hogy "összeérjenek" az ízek.

 

Mézes-vaníliás tojáslikőr

 

 

Fűszeres karácsonyi tojáslikőr

 

 

Máklikőr

 

 

Marcipánlikőr

 

 

Tojáslikőrparfé rumos mazsolával

 

 

Mandulás kifli

 

Mert a megmaradt tojásfehérjével is kezdeni kell valamit...

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr253476621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása