Mindig viccesnek tartottam, hogy a (szerintem) legnőiesebb likőrfajta holland eredetijét Advocaatnak, azaz ügyvédnek hívják: most utánanéztem, honnan ered az elnevezés. A legenda szerint a likőr azért kapta ugyanazt a nevet, mert aki kortyolgatja, egy idő után olyan sokat beszél, mint egy igazi ügyvéd. Aki szereti a tojáslikőrt, tudja, hogy nagyon nehéz abbahagyni, mert elég alattomos ital: eleinte a selymes, lágy ízt élvezzünk csak, aztán kicsit melegünk lesz, és viszonylag sok idő elteltével mutatja meg "mit tud" - mikor gyakorlatilag már késő... Tehát nem árt odafigyelni, és mértéket szabni a fogyasztásnak.
Számomra a tojáslikőr elkészítése az ünnepi készülődés fénypontja: egy héttel előbb állítom össze, mikor már "testközelbe" kerül a karácsony. Ha akarnám, sem tudnám elbliccelni: ez az egyik hagyományos ajándékom a barátaimnak, és elég sokan számítanak rá. Az idén mellőztem a tejet, és egy narancsos változattal fogom meglepni őket, de a kedvetekért összegyűjtöttem négy további receptet is, melyet az elmúlt egy év során tettem fel - ezek tejjel készültek, tehát közelebb állnak az eredeti megoldáshoz.
Narancsos tojáslikőr
Fűszeres karácsonyi tojáslikőr
Tojáslikőrparfé rumos mazsolával
Mert a megmaradt tojásfehérjével is kezdeni kell valamit...