Tudom, a hogy sokaknak nagyobb étvágya lenne a narancsos buktára, de az még nem sült ki sajnos: ma ezzel kell beérnünk. (Ez nem politikai állásfoglalás a részemről, csak racionális helyzetfelmérés.)
Kukorica felfújtat gyakran készítek, de most próbáltam ki először, hogy fűszereken kívül mást is keverek a tésztába. Nem jött fel tőle olyan magasra, mint szokott, viszont nagyon könnyű és különleges sütemény lett belőle.
Hozzávalók:
- 150 g kukoricaliszt
- 2 x 100 g nyírfacukor
- 7 tojás
- 7 dl tej
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 1 csomag apróra vágott citromfű
- 1 kg apró szemű, mag nélküli mandarin
- víz (a főzéshez)
A mandarint héjastul, lassú tűzön teljesen puhára főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk egy kicsit hűlni, majd az egészet ledaráljuk, a héjával együtt. A felét félretesszük a tésztához, a másik felét egy kis lábosban 100 g nyírfacukorral besűrítjük. Belekeverjük a citromfű felét, és fogyasztásig lefedve állni hagyjuk.
A lisztet a tejjel felfőzzük, és hozzákeverjük a vajat. A tojások sárgáját 100 g cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megfőzött lisztet, beleteszünk 500 g darált mandarint, végül belekeverjük a maradék citromfüvet is. A tojások fehérjét habbá verjük, ezzel lazítjuk a tésztát, melyet 160 fokon 30 percig sütünk.
Azonnal tálaljuk, és a mandarin mártással fogyasztjuk.