Minden szezonnak megvan a maga kedvence, amely rendszerint véletlenszerűen kerül nálam a toplista élére. Nos, a gesztenye és a birsalma először „fejben” találkozott, mikor ki kellett találnom a székelykáposzta vegetáriánus változatát: ezek voltak a konyhapulton.
A tortát már csak a saját kedvemre készítettem, és tényleg jó lett, de közben rájöttem, hogy egy rétesben jobban érvényesülne az összeállítás, és isteni öntetet főzhetnék hozzá a birsalmaléből. Ez már a hétvége programja lesz, viszont bárki megkóstolhatja, mivel a Sofitelben, a Két Cica Sunday Brunchon kerül először terítékre, a többi szezonális gyönyörűséggel együtt.
Tarte Tatin gesztenyével és birsalmával
Hozzávalók:
1 kg birsalma
½ kg gesztenye
1 narancs héja és leve
szegfűszeg, szegfűbors, csillagánizs
100 g világos barna cukor
3 cl Nobilis birs pálinka
250 g leveles tészta
A birsalmát a cukor felével és a fűszerekkel együtt félig megfőzzük – így sokkal könnyebb félbevágni és kimagozni, mint nyersen. A gesztenyét bevagdossuk és puhára főzzük, majd megtisztítjuk.
Egy tűzálló tál aljára szórjuk a maradék cukrot, meglocsoljuk a pálinkával, majd rászórjuk a gesztenyét, végül a meghámozott, félbevágott, kimagozott birsalmákat. A tálat befedjük a leveles tésztával, melyet előzőleg kör alakúra vágunk. A szélét nyomkodjuk be az almák mentén, hogy legyen egy kis pereme a sült tésztának. A tetejét villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt arany barnára sütjük. Ha elkészült, befedjük a tálaló tállal, és kifordítjuk. Azonnal, melegen fogyasztjuk.
„Két Cica” káposzta, gesztenyével és birsalmával
A nevet Bodrogi Esztertől (Fűszer és lélek) kapta, aki ellátogatott vasárnap a Szimpla piacra (ahol a húsos változattal együtt megfőztem), és szintén megkóstolta.
Hozzávalók:
- 1 kg birsalma
- 1 kg főzött, tisztított gesztenye
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 fej hagyma
- 10 evőkanál olaj
- 1-1 teáskanál só, fehér bors, fehér mustármag, koriander
- 1-1 evőkanál friss tárkony és lestyán
- 2 marok friss koriander
- 2 deci félédes fehér bor
- 2 deci tejszín
- 50 g virágméz
- víz
A felaprított hagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a sót és a száraz fűszereket, és összemelegítjük. Beletesszük a savanyú káposztát, jól összekeverjük, hogy átjárják a fűszerek, majd felöntjük a fehér borral és felforraljuk. Kb. fél liter vizet öntünk hozzá, és addig főzzük, míg a káposzta üvegessé válik. Akkor hozzáadjuk a kimagozott, gerezdekre vágott birsalmát, és lefedve együtt puhára főzzük. Ha elkészült, belekeverjük a gesztenyét, felöntjük a tejszínnel, és néhány percig együtt főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a mézet és a zöldfűszereket, és tálalás előtt 10 percig lefedve állni hagyjuk.
Kép sajnos nincs róla, mert nem volt nálam fényképezőgép, de ha kapok valakitől, ígérem, pótlólag felteszem!