A Két Cica Konyhája

Narancsos kalácsfelfújt birsalmával

Narancsos kalácsfelfújt birsalmával

 YI5M7865.jpg

 

 

 

 

Nálam még nem csengett le a birsalmaszezon, karácsonyi terveim is vannak vele, például birslikőrrel szeretném készíteni a kir royalt. Míg ez elkészül, kipróbáltam egy tejmentes felfújtban is, aminek nagy sikere volt. Vacsorára készült, és még reggel is fűszerillat volt tőle a lakásban.

Ma este főzőtanfolyamot tartok a Dunyha vendéglőben: az ünnepi meglepetéseket erre tartogatom, ezért itt a blogon csak csütörtöktől kezdünk el „ünnepelni” – de akkor nagyon!

 

 

 YI5M7870.jpg

 

 

Hozzávalók:

 

 

400 g kalács (pirítva és kockákra vágva)

2 felvert tojás

100 g durvára tört, pirított dió

1 kg birsalma

2 narancs héja és leve

100 g cukor

Fűszerek: csillagánizs, borókabogyó, szegfűbors, fahéj, levendula, szegfűszeg, ánizs

1 vaníliarúd

1,5 liter víz

 

 

A birsalmákat alaposan megmossuk és félbevágva egy lábosba tesszük (a magozással azért nem érdemes bajlódni, mert a birsalma túlságosan kemény: ha megfőtt, egyszerűen ki lehet emelni). Hozzáadjuk a cukrot, a két narancs levét és vékonyan levágott héját. A fűszereket egy teatojásban tesszük mellé, hogy könnyű legyen eltávolítani. Felöntjük vízzel, és fedő alatt puhára főzzük.

 

Ha elkészült, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni a levet. A birsalmákból eltávolítjuk a magházat, és gerezdekre vágjuk. A pirított kalácskockákat a birsalmagerezdekkel rétegezve sütőformákba rendezzük. A vaníliarúd kikapart belsejét hozzáadjuk a kihűlt birsléhez, majd összekeverjük a két felvert tojással, és a kalácsra öntjük.

 

Megszórjuk a darált dióval, és előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

 

 

 YI5M7871.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr14958763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása