Nálam még nem csengett le a birsalmaszezon, karácsonyi terveim is vannak vele, például birslikőrrel szeretném készíteni a kir royalt. Míg ez elkészül, kipróbáltam egy tejmentes felfújtban is, aminek nagy sikere volt. Vacsorára készült, és még reggel is fűszerillat volt tőle a lakásban.
Ma este főzőtanfolyamot tartok a Dunyha vendéglőben: az ünnepi meglepetéseket erre tartogatom, ezért itt a blogon csak csütörtöktől kezdünk el „ünnepelni” – de akkor nagyon!
Hozzávalók:
400 g kalács (pirítva és kockákra vágva)
2 felvert tojás
100 g durvára tört, pirított dió
1 kg birsalma
2 narancs héja és leve
100 g cukor
Fűszerek: csillagánizs, borókabogyó, szegfűbors, fahéj, levendula, szegfűszeg, ánizs
1 vaníliarúd
1,5 liter víz
A birsalmákat alaposan megmossuk és félbevágva egy lábosba tesszük (a magozással azért nem érdemes bajlódni, mert a birsalma túlságosan kemény: ha megfőtt, egyszerűen ki lehet emelni). Hozzáadjuk a cukrot, a két narancs levét és vékonyan levágott héját. A fűszereket egy teatojásban tesszük mellé, hogy könnyű legyen eltávolítani. Felöntjük vízzel, és fedő alatt puhára főzzük.
Ha elkészült, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni a levet. A birsalmákból eltávolítjuk a magházat, és gerezdekre vágjuk. A pirított kalácskockákat a birsalmagerezdekkel rétegezve sütőformákba rendezzük. A vaníliarúd kikapart belsejét hozzáadjuk a kihűlt birsléhez, majd összekeverjük a két felvert tojással, és a kalácsra öntjük.
Megszórjuk a darált dióval, és előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.