Ígérem, nem ragozom tovább a narancsos készítményeim felhasználásának lehetőségeit, de ezeket egy hétvégén, első örömömben legyártottam, és tényleg ez az utolsó desszert a „szériából” – azóta csilis-narancsos szószokkal és húspácokkal kísérletezem.
Ráadásul idő közben elkészült a citromos kollekció (citromhéj, limoncello, gyömbéres citromzselé), és egyrészt ezzel foglaltam el magam, másrészt most ezekkel fogok sütni. De ezt a kuglófot akár naranccsal, akár citrommal, de akár ezek nélkül is érdemes kipróbálni: nekem kifejezetten ízlik kukoricaliszttel, és a színe is szebb tőle.
Hozzávalók:
180 g kukoricaliszt
2 tojás
200 g barnacukor
80 g vaj
250 g túró
1 deci tejföl
1,8 deci tej
1 teáskanál vaníliakivonat
2 teáskanál sütőpor
1 csipetnyi só
porcukor, arancellóval hígított narancslekvár és pirított, vágott dió a beszóráshoz és a díszítéshez
50 g szirupos narancshéj
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kivajazunk egy kuglófsütőt. A vajat a túróval és a tejföllel habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a vanília kivonatot, a lisztet, a sütőport és a sót, végül a tejet. Belekeverjük a masszába a ledarált szirupos narancshéjat, majd a sütőformába simítjuk. A tésztát tűzpróbáig, 40-45 percig sütjük.
A fém sütőformákból azonnal ki kell borítani a kuglófot, mert hűlés közben az anyag összehúzódik, és beleszorul a sütemény. Szóval azonnal kiborítjuk, és egy rácsra rakjuk. Még melegen meglocsoljuk az arancellóval hígított narancslekvárral, megszórjuk a pirított, vágott dióval, végül egy kis porcukorral fejezzük be a „koronát”.