A Két Cica Konyhája

Egy lecsó mind felett

Egy lecsó mind felett

Spetsofai-Spicy-Sausages-with-Peppers-and-Tomato-sauce-873x787.jpg

 (Fotó: MyGreekDish.com)

 

 Az idei nyár első számú slágere a konyhámban a spetzofai, a görög kolbászos lecsó.

 

 Minden nyárnak megvan a maga lecsója - nálam ez a görög lecsó készül hetente legalább egy alkalommal, mert nem tudok betelni vele. Mivel közeledik a következő jótékonysági főzésem a Szimpla vasárnapi háztáji piacán, fel sem merülhetett más étel, ami kondérba kerülhet.

 

(Korábbi "szimplás" kalandjaimról ITT, ITT, ITT, ITT, ÉS ITT olvashattok, receptekkel együtt.)

 

 

De a hagyomány szerint a vegetáriánusokra is gondolunk, ezért a másik bográcsot a tavalyi nyár slágerével, az arab/zsidó shakshukával töltöm meg, amit már szintén kipróbáltam a Nagyérdeműn, és nem volt maradék... (Recept és bejegyzés ITT). Most az lesz a különbség, hogy a mennyiségre való tekintettel nem tükörtojással, hanem csicseriborsóval készül majd.

 

 

 Shakshuka-Main-640x480.jpg

 

 

 

 Tettestársaim ezúttal is Horváth Eszter és Lábady Gergő, valamint a SUGAR! csapata, így remek meglepetésdesszertre is számíthatnak a nálunk ebédelők. A kedvezményezett pedig a tavaly novemberi akcióhoz hasonlóan a NOÉ Állatotthon,ahol a tavaly megkezdett kennel felújítást szeretnénk befejezni az összegyűjtött pénzből. EZEN a linken olvashatjátok a tavalyi főzést követő közös munkáról szóló írást, és ezúton, most is egy felhívással élnék:

 

 

VÁRJUK AZ ÖNKÉNTES KÖZREMŰKÖDŐKET MIND A JÚLIUS 20-ÁN, VASÁRNAP MEGTARTANDÓ FŐZÉSHEZ, MIND PEDIG A VÁRHATÓAN AUGUSZTUS ELEJÉN SORRA KERÜLŐ KENNELÉPÍTÉSHEZ. A RÉSZLETEKET LEVÉLBEN MEGÍROM, A JELENTKEZŐKET AZ AKETCICAKONYHAJA@GMAIL.COM CÍMRE VÁROM.

 

 

 0720_spiacplakat.jpg

 

 

 A háztáji ebéd feltételei változatlanok: szabott ára nincs, becsületkasszába gyűjtjük az adományokat. Az összegyűlt pénzt az utolsó fillérig (és még azon is túl, hiszen általában hozzáteszünk) a kitűzött célra fordítjuk. Gyertek, jó lesz, és főleg nagyon finom!

 

 

Motivációnak íme a a görög lecsó (spetzofai) receptje:

 

 

 

Hozzávalók (4 adag):

 

-          4 csípős kolbász

-          1 lilahagyma

-          2 gerezd fokhagyma

-          1 zöld paprika

-          1 sárga paprika

-          1 édes piros paprika

-          3 érett paradicsom

-          100 g paradicsompüré

-          3 dl víz

-          5 evőkanál olíva olaj

-          2 dl vörösbor

-          1 evőkanál barna cukor

-          1 babérlevél

-          2 kis csilipaprika

-          1 evőkanál édespaprika por

-          só, frissen őrölt fekete bors

-          1 evőkanál szárított oregano

-          1 marék friss oregano

 

Elkészítés:

 

  1.        A olívaolajon megpirítjuk a kockákra vágott lilahagymát.
  2.        6-7 perc múlva hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt, amit zsírjára sütünk.
  3.        A zúzott fokhagymát 1-2 percre a végén dobjuk rá, átkeverjük.
  4.        Belekeverjük a felkockázott paradicsomot, majd mikor levet enged, a paradicsompürét.
  5.        Ebbe mártásba kerül bele a szárított oregánó, az édespaprika por, só, bors, az apróra vágott csilipaprika, a barnacukor.
  6.        Jól áthevítjük, felöntjük a borral és a vízzel, beledobjuk a babérlevelet, és felforraljuk.
  7.        Forrás után takaréklángon bugyogtatjuk a mártást, ebbe dobjuk bele a nagyobb darabokra vágott paprikákat.
  8.        Jó átkeverjük, és takaréklángon bugyogtatva még kb. 10 percig főzzük (a paprika úgy jó, ha csak éppen megpuhul, de még van tartása, és egy kicsit roppan a fogak alatt).
  9.        A tányéron megszórjuk frissen tépkedett oregano levelekkel. Friss kenyérrel, vörösborral tálaljuk.

 

 

NE FELEDJÉTEK: VÁRUNK BENNETEKET JÚLIUS 20-ÁN, VASÁRNAP 11-TŐL A SZIMPLA PIACON! HA TEHETED, ERRE A LINKRE KATTINTVA JELENTKEZZ BE AZ ESEMÉNYRE, HOGY AZ IGÉNYEK SZERINT INTÉZHESSÜK AZ ALAPANYAG BESZERZÉST - KÖSZÖNJÜK!!!

 

 KÉRLEK, SEGÍTSD A MUNKÁNKAT EGY MEGOSZTÁSSAL! kÖSZÖNÖM.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr536509983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása