(Fotó: MyGreekDish.com)
Az idei nyár első számú slágere a konyhámban a spetzofai, a görög kolbászos lecsó.
Minden nyárnak megvan a maga lecsója - nálam ez a görög lecsó készül hetente legalább egy alkalommal, mert nem tudok betelni vele. Mivel közeledik a következő jótékonysági főzésem a Szimpla vasárnapi háztáji piacán, fel sem merülhetett más étel, ami kondérba kerülhet.
(Korábbi "szimplás" kalandjaimról ITT, ITT, ITT, ITT, ÉS ITT olvashattok, receptekkel együtt.)
De a hagyomány szerint a vegetáriánusokra is gondolunk, ezért a másik bográcsot a tavalyi nyár slágerével, az arab/zsidó shakshukával töltöm meg, amit már szintén kipróbáltam a Nagyérdeműn, és nem volt maradék... (Recept és bejegyzés ITT). Most az lesz a különbség, hogy a mennyiségre való tekintettel nem tükörtojással, hanem csicseriborsóval készül majd.
Tettestársaim ezúttal is Horváth Eszter és Lábady Gergő, valamint a SUGAR! csapata, így remek meglepetésdesszertre is számíthatnak a nálunk ebédelők. A kedvezményezett pedig a tavaly novemberi akcióhoz hasonlóan a NOÉ Állatotthon,ahol a tavaly megkezdett kennel felújítást szeretnénk befejezni az összegyűjtött pénzből. EZEN a linken olvashatjátok a tavalyi főzést követő közös munkáról szóló írást, és ezúton, most is egy felhívással élnék:
VÁRJUK AZ ÖNKÉNTES KÖZREMŰKÖDŐKET MIND A JÚLIUS 20-ÁN, VASÁRNAP MEGTARTANDÓ FŐZÉSHEZ, MIND PEDIG A VÁRHATÓAN AUGUSZTUS ELEJÉN SORRA KERÜLŐ KENNELÉPÍTÉSHEZ. A RÉSZLETEKET LEVÉLBEN MEGÍROM, A JELENTKEZŐKET AZ AKETCICAKONYHAJA@GMAIL.COM CÍMRE VÁROM.
A háztáji ebéd feltételei változatlanok: szabott ára nincs, becsületkasszába gyűjtjük az adományokat. Az összegyűlt pénzt az utolsó fillérig (és még azon is túl, hiszen általában hozzáteszünk) a kitűzött célra fordítjuk. Gyertek, jó lesz, és főleg nagyon finom!
Motivációnak íme a a görög lecsó (spetzofai) receptje:
Hozzávalók (4 adag):
- 4 csípős kolbász
- 1 lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zöld paprika
- 1 sárga paprika
- 1 édes piros paprika
- 3 érett paradicsom
- 100 g paradicsompüré
- 3 dl víz
- 5 evőkanál olíva olaj
- 2 dl vörösbor
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 babérlevél
- 2 kis csilipaprika
- 1 evőkanál édespaprika por
- só, frissen őrölt fekete bors
- 1 evőkanál szárított oregano
- 1 marék friss oregano
Elkészítés:
- A olívaolajon megpirítjuk a kockákra vágott lilahagymát.
- 6-7 perc múlva hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt, amit zsírjára sütünk.
- A zúzott fokhagymát 1-2 percre a végén dobjuk rá, átkeverjük.
- Belekeverjük a felkockázott paradicsomot, majd mikor levet enged, a paradicsompürét.
- Ebbe mártásba kerül bele a szárított oregánó, az édespaprika por, só, bors, az apróra vágott csilipaprika, a barnacukor.
- Jól áthevítjük, felöntjük a borral és a vízzel, beledobjuk a babérlevelet, és felforraljuk.
- Forrás után takaréklángon bugyogtatjuk a mártást, ebbe dobjuk bele a nagyobb darabokra vágott paprikákat.
- Jó átkeverjük, és takaréklángon bugyogtatva még kb. 10 percig főzzük (a paprika úgy jó, ha csak éppen megpuhul, de még van tartása, és egy kicsit roppan a fogak alatt).
- A tányéron megszórjuk frissen tépkedett oregano levelekkel. Friss kenyérrel, vörösborral tálaljuk.
KÉRLEK, SEGÍTSD A MUNKÁNKAT EGY MEGOSZTÁSSAL! kÖSZÖNÖM.