A Két Cica Konyhája

Gesztenye és birsalma

Gesztenye és birsalma

 

 

Minden szezonnak megvan a maga kedvence, amely rendszerint véletlenszerűen kerül nálam a toplista élére. Nos, a gesztenye és a birsalma először „fejben” találkozott, mikor ki kellett találnom a székelykáposzta vegetáriánus változatát: ezek voltak a konyhapulton.

 

A tortát már csak a saját kedvemre készítettem, és tényleg jó lett, de közben rájöttem, hogy egy rétesben jobban érvényesülne az összeállítás, és isteni öntetet főzhetnék hozzá a birsalmaléből. Ez már a hétvége programja lesz, viszont bárki megkóstolhatja, mivel a Sofitelben, a Két Cica Sunday Brunchon kerül először terítékre, a többi szezonális gyönyörűséggel együtt.

 

 YI5M5898.jpg

 

 

Tarte Tatin gesztenyével és birsalmával

 

 

Hozzávalók:

1 kg birsalma

½ kg gesztenye

1 narancs héja és leve

szegfűszeg, szegfűbors, csillagánizs

100 g világos barna cukor

3 cl Nobilis birs pálinka

250 g leveles tészta

 

A birsalmát a cukor felével és a fűszerekkel együtt félig megfőzzük – így sokkal könnyebb félbevágni és kimagozni, mint nyersen. A gesztenyét bevagdossuk és puhára főzzük, majd megtisztítjuk.

 

Egy tűzálló tál aljára szórjuk a maradék cukrot, meglocsoljuk a pálinkával, majd rászórjuk a gesztenyét, végül a meghámozott, félbevágott, kimagozott birsalmákat. A tálat befedjük a leveles tésztával, melyet előzőleg kör alakúra vágunk. A szélét nyomkodjuk be az almák mentén, hogy legyen egy kis pereme a sült tésztának. A tetejét villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt arany barnára sütjük. Ha elkészült, befedjük a tálaló tállal, és kifordítjuk. Azonnal, melegen fogyasztjuk.

 

 YI5M5888.jpg

 

 

„Két Cica” káposzta, gesztenyével és birsalmával

 

 

A nevet Bodrogi Esztertől (Fűszer és lélek) kapta, aki ellátogatott vasárnap a Szimpla piacra (ahol a húsos változattal együtt megfőztem), és szintén megkóstolta.

 

 

Hozzávalók:

 

-          1 kg birsalma

-          1 kg főzött, tisztított gesztenye

-          1 kg savanyú káposzta

-          1 fej hagyma

-          10 evőkanál olaj

-          1-1 teáskanál só, fehér bors, fehér mustármag, koriander

-          1-1 evőkanál friss tárkony és lestyán

-          2 marok friss koriander

-          2 deci félédes fehér bor

-          2 deci tejszín

-          50 g virágméz

-          víz

 

A felaprított hagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a sót és a száraz fűszereket, és összemelegítjük. Beletesszük a savanyú káposztát, jól összekeverjük, hogy átjárják a fűszerek, majd felöntjük a fehér borral és felforraljuk. Kb. fél liter vizet öntünk hozzá, és addig főzzük, míg a káposzta üvegessé válik. Akkor hozzáadjuk a kimagozott, gerezdekre vágott birsalmát, és lefedve együtt puhára főzzük. Ha elkészült, belekeverjük a gesztenyét, felöntjük a tejszínnel, és néhány percig együtt főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a mézet és a zöldfűszereket, és tálalás előtt 10 percig lefedve állni hagyjuk.

 

Kép sajnos nincs róla, mert nem volt nálam fényképezőgép, de ha kapok valakitől, ígérem, pótlólag felteszem!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr964865514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása