A Két Cica Konyhája

Tökmagolajos hajdina saláta

2014.9.11. 07:00
Tökmagolajos hajdina saláta

2H0_5859.jpg

 Fotó: Px7 Digital Műterem/Tóth Milán

 

Bár a 10 napos léböjtöt követő hajdina kúra csak napi 3x100 g, vízzel leforrázott hajdinát enged meg, én a harmadik nap után mindig belecsempésztem valamit, míg összeállt ez a saláta, amit azóta minden nap fogyasztok.

 

Azért a hajdinát választottam a böjt utáni felépítéshez, mert sok szempontból jobbnak tartom pl. a rizsnél, vagy a még megengedhető Mayr-kúránál. Ez utóbbit már csináltam, és nem is volt bajom vele, de most nem volt kedvem a tönköly pirítóshoz és a kaukázusi kefirhez – összességében véve nem kívánom a tejtermékeket.

 

A hajdina alapjában véve azért is egészségesebb a rizsnél, mert nehezebb „elrontani”, ugyanis teljesen nem hántolható. Általában pirított formában lehet kapni, így egy kicsit máris ízesebb a belőle készült forrázat a natúr rizsnél. Emellett az egyik legerősebben lúgosító gabonaféle, ami önmagában alkalmassá teszi a célra. Van egy speciális tulajdonsága, melyet a benne magas koncentrációban megtalálható bioflavonoidnak, a rutinnak köszönhet: amellett, hogy erősíti a hajszálereket és csökkenti a vérnyomást, a különféle sugárzások ellenszere is. (Én e kérdésben enyhén paranoiás vagyok, mert ez egy olyan egészségkárosító tényező, amit nem lehet észrevenni.)

 

Korábban mindig kását főztem belőle, de Visegrádon tanultam meg Anikótól, aki a Vitalizáló Vendégház konyhájának királynője, és Kárpátaljáról származik, ahol a mai napig ismert népélelmezési cikk a hajdina, hogy elég a forrázás, így nem esnek szét a szemek, csak megduzzadnak és megpuhulnak. Egyébként ez a pirított változat önmagában sem rossz, de végül egy kifejezetten jó saláta állt össze belőle:

 

 

 

 2H0_5869.jpg

  Fotó: Px7 Digital Műterem/Tóth Milán

 

Hozzávalók (4 nagy adag):

 

400 g pirított hajdina

4 dl víz

1 csipet só

4 evőkanál tökmagolaj

2 nagy kápia paprika

1 csokor petrezselyem

2 maroknyi friss oreganó

200 g madársaláta

 

  1.        A vizet a sóval felforraljuk, majd egy jó zárható edényben az előzetesen leöblített hajdinára öntjük. Az edényt lezárjuk, jól bebugyoláljuk konyharuhába, lehetőleg duplán, és egy éjszakára állni hagyjuk. Reggelre puha, pergő, fogyasztható hajdina szemeket kapunk.
  2.        Meglocsoljuk a tökmagolajjal, és alaposan átforgatjuk benne, hogy minden szemecskét bevonjon az olaj (az nem jó, ha tocsog benne, akkor szét fog ázni).
  3.        A petrezselyem leveleket és az oreganót apróra vágjuk, és a hajdinához keverjük.
  4.        A kápia paprikákat kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk, és ezek hozzáadásával fejezzük be a salátánkat.
  5.        Friss madársalátával tálaljuk.

 

 

 

 2H0_5857.jpg

  Fotó: Px7 Digital Műterem/Tóth Milán

 

Előzmények, bejegyzések a böjttel kapcsolatban:

 

Gyógyító táplálkozás

Én és a léböjt

Mit eszünk, mikor nem eszünk?

Mozgás, masszázs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr116683759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása